2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Körhinta 11:00

Belföld

Tervre van szükség a Balaton védelmében

2-3 fokkal is emelkedhet a középhőmérséklet a globális felmelegedés miatt a következő években, ezért a balatoni turizmusnak is fel kell készülnie a hosszan tartó szárazságra és a vízkészlet csökkenésére. A vízügyi szakemberek szerint itt az ideje kidolgozni a Balaton vízgazdálkodási stratégiáját.

Az alacsony vízállás miatt a parttól csak távol lehet horgászni. Egyre többen aggódnak a Balatonért, jelenleg 50 centiméter a vízszint, de volt már ennél alacsonyabb is: 2003-ban 23 centiméter volt. Kravinszkaja Gabriella, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hidrológusa elmondta: ha a Balaton vízpótlását a Velencei-tóból oldják meg, akkor nyolc centimétert emelkedhetne a tó vízszintje.

Jelenleg nincs vészhelyzet a Balatonon, bár az 1970-es évek óta jelentősen csökkent a vízgyűjtőkből a tóba folyó víz mennyisége. Szakemberek szerint 100 millió forintba kerülne csak a vizsgálata annak, hogyan oldják meg a vízszabályozást.

„A század közepétől, a második felében több olyan év lehet, amikor a Balatonnak nem lesz lefolyása, tehát nem lesz levezethető vízmennyiség, esetleg lefolyástalan állapot alakul ki, ami a tó felületének, vízkészletének is bizonyos csökkenését vonja maga után” – fejtette ki a Hír TV-nek Varga György, az Országos Vízügyi Főigazgatóság referense.

A sekély vízben megjelent ugyan a zöldmoszat és az alga, de a víz minősége kiváló. Az előrejelzések szerint a Balaton a legkritikusabb vízállást októberre érheti el, akkorra 45 centiméter lesz a vízszintje.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!