2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Társkereső helyett pénzszivattyú a randioldal

A Panaszkönyvben korábban már szerepelt a Be2 társkereső oldal neve. Tavasszal tártuk fel, hogy a weblap luxemburgi székhelyű üzemeltetője vélhetően átveri az embereket, mert a rendkívül olcsónak tűnő szolgáltatásért a felhasználóknak végül sokkal mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk. Akkor több panaszossal is találkoztunk, és kibogoztuk, hogyan is működik a pénzlenyúlás. Azóta újabb leveleket kaptunk átvert emberektől, emellett a hatóságok figyelmét is sikerült felkeltenünk.

  • Társkereső helyett pénzszivattyú a randioldal

Azok a párra vágyók, aki regisztráltak a társkereső oldalra, egy-két ezer forintot fizettek ki havidíj gyanánt. Ehhez egy online felületen meg kellett adni a bankkártyájuk adatait. Amikor bizonyos idő után az ügyfelek törölni akarták magukat, jött a kellemetlen meglepetés. A profil törlése senkinek sem ment egyszerűen, olyannyira nem, hogy a szolgáltatást gyakorlatilag lehetetlen volt lemondani.Amíg az ügyfelek a felmondással bajlódtak, a cég aktívan vonta a havidíjakat a bankkártyákról. Egyetlen módszer bizonyult csak sikeresnek, a kártya letiltása. Valahol ezen a ponton vettünk búcsút tavasszal az akkor még csak 600 károsulttól. A riportunk után nem sokkal a Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított, mert a gyanú szerint tisztességtelen gyakorlatot folytattak a fogyasztókkal szemben. A hatóság többek között pont a felmondással kapcsolatos anomáliákat vizsgálta.

Az eljárás határideje 3 hónap, de ez akár 2-szer is meghosszabbítható. Addig pedig szabad a rablás, hogy egy klasszikust idézzünk. Aki ugyanis azt gondolta, hogy a cég megijed az ellene indult eljárásától és esetlegesen visszavonulót fúj, annak csalódnia kellett. Az üzemeltetőnek ugyanis viszonylag gyorsan kellett reagálnia a sorozatos bankkártya letiltásokra, és arra is, hogy egy versenyhivatali eljárás akár az oldal felfüggesztésével is végződhet. Ezért kihasználva a szűk határidőket elkezdett gőzerővel fizetési felszólításokat postázni, aki pedig nem fizetett, azokra behajtókat küldött a cég.

Jött egy nagyon durva hangvételű fizetési felszólítás, hogy én 23 ezer forintot azonnal utaljak át, ami a havi, kéthavi előfizetési díj. én akkor csak néztem, hogy miről is beszélünk. Majd egy hét múlva jött egy még nyersebb hangú fizetési felszólítás, hogyha én ezt az összeget nem fizetem be, akkor végrehajtó céget küldenek rám sőt a bankok felé, mint adóst fognak engem nyilvántartani- mondta el a műsorban az egyik panaszos. Éva azonban nem hagyta magát, és fizetés helyett visszaírt az oldalnak. Az ügyvéd azt tanácsolja mindenkinek, hogy a behajtótól kapott leveleket nemes egyszerűséggel hagyják figyelmen kívül.

Tudomásunkra jutott, hogy a BE2 megbízásából hajtanak be követeléseket és ennek a jogcímét akartam megtudni, hogy mi alapján. Adásunkig nem kaptunk választ. Ugyanez a behajtó cég kezeli az Academic Single-s oldalra felregisztrált ügyfelek tartozásait is. Az oldal kísértetiesen hasonlít a Be2-ra, ami nem véletlen, hiszen a weblapot ugyanaz a luxemburgi cég működteti.

Ugyanaz a dizájn, ugyanaz a lehúzás csak éppen más néven. Az itt becsapott emberek ügyében információink szerint egyelőre semmilyen eljárás nem indult, pedig itt is sok a károsult. Nyolc olyan esetben rendeltek el nyomozást, ami során kiderült, hogy valaki mások adataival visszaélve, a tudtuk és beleegyezések nélkül regisztrált a rendszerben, így információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette merült fel.Az oldal egyébként 760 ezer felhasználóval hirdeti magát, a rendőrségi nyomozás ismeretében azonban úgy tűnik, itt tényleg senki és semmi nem az, mint aminek látszik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!