2020. október 20.,
kedd, Vendel napja

Társelnök és EP-képviselő is lenne egyszerre Demeter Márta

Hír TV

2019. február 25., hétfő 22:06, frissítve: hétfő 22:47

Hiába szorult az LMP EP-listájának második helyére, Demeter Márta Brüsszelben folytathatja a politizálást. Pártja ugyanis két mandátumra számít. Demeter nem fordítana hátat teljesen a belpolitikának, ugyanis társelnöki címét nem adná vissza. Demeter Mártát egyébként az a Vágó Gábor előzi meg a listán, aki korábban négy évre már otthagyta az LMP-t.

A hétvégén jelentette be az LMP, hogy Vágó Gábor került az európai parlamenti listájuk első helyére. Vágó csak tavaly óta politizál ismét az LMP-ben, 2014-ben ugyanis egyszer már otthagyta a pártot. Társelnökük ennek ellenére nem lát problémát a jelölésében.

„Vágó Gábor az LMP alapító tagja, tehát már a 2009-es alapító időszakot megelőző előkészületi munkákban is itt volt, tehát nagyon régi LMP-s politikusról van szó. Vágó Gábor az LMP korábbi országgyűlési képviselője, és nyilván a kongresszusi küldöttek is jól ismerik a munkásságát és ő az, aki a legjobban tudja képviselni az LMP programját” – indokolt Keresztes László Lóránt.

A lista második helyén viszont az a Demeter Márta szerepel, aki csak két éve érkezett az LMP-be az MSZP-ből. A párt az előző európai parlamenti választáson egyetlen képviselőt küldött az Európai Parlamentbe, most viszont két mandátumra számítanak. Így szerintük női társelnökük Brüsszelben folytathatja.

Demeter Mártát a múlt héten kizárták az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságából. Az LMP társelnöke megbukott a nemzetbiztonsági felülvizsgálaton. Még tavaly egy iratbetekintésre hivatkozva azzal vádolta meg Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy lányát a honvédség repülőgépével utaztatta. Azonban hamar kiderült: tévedett. Az ügyben nyomozást is elrendeltek. A gyanú szerint ugyanis az LMP társelnöke harminc évre titkosított, érzékeny katonai adatokat tett közzé politikai haszonszerzés céljából.

Demeter Márta most azt mondta, nem a konfliktusok elől menekülne és nem hagyná itt a belpolitikát.

„Az európai parlamenti munka mind az Európai Parlamentben, mind pedig a hazai belpolitikában nagy aktivitással jár. Természetesen folytatjuk az eddigi munkánkat, azt gondolom, hogy az LMP az egyik legharcosabb ellenzéke a jelenlegi rezsimnek” – mondta.

Ha Demeter Márta kijut Brüsszelbe, magyar országgyűlési mandátumát vissza kell adnia. Kérdésünkre azt mondta, társelnöki pozícióját megtarthatja.

Vágó Gábor korábban jelezte, bejutása esetén csak az Európai Zöld Párt frakciójába ülne be. Nemrég azonban az Európai Zöld Párt társelnöke arról beszélt, a szövetség kizárhatja soraiból az LMP-t, mert aggasztónak tartják hogy az antiszemita botrányokba keveredett Jobbikhoz közelednek.