2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Tarlós István az Országgyűléstől vár segítséget

Az Országgyűléstől vár segítséget Tarlós István főpolgármester a hajléktalankérdésben. Az Alkotmánybíróság ugyanis alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a hajléktalanok közterületen élésének tiltását. Ezzel egyetlen tollvonással véget vetettek a megtisztuló főváros programnak, amelynek köszönhetően tavaly mindössze egy ember hűlt ki közterületen. A Demszky-éra utolsó évében 133-an fagytak meg.

Az Alkotmánybíróság vetett véget a megtisztuló főváros programnak. Szabó Máté ombudsman ugyanis alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a hajléktalanok közterületen élésének törvényi tiltását. Az Ab szerint összeegyeztethetetlen az alaptörvényben szabályozott emberi méltóság védelmével, ha az állam azt bünteti, hogy valaki kényszerűségből él az utcán. A főpolgármester szerint a döntéssel rosszabbul jártak a hajléktalanok. „Megágyaznak, ott végzik a dolgukat, szemetelnek, bűz van. Ha Magyarországon így lehet értelmezni a személyiségi és szabadságjogokat, akkor végtelenül elkeserítő a helyzet” – mondta Tarlós István főpolgármester.


Csak hajléktalankórházra 345 millió forintot költött tavaly a főváros, de több száz férőhellyel bővültek az éjjeli menedékházak is. Míg a Demszky-éra utolsó évében 133-an fagytak meg az utcán, addig tavaly mindössze 1 ember hűlt ki. A hajléktalanok mégis örülnek az ombudsmani döntésnek. „Múltkor is bevittek engem a kiskutyámmal együtt az alapítványhoz. A kutyát ketrecbe tették, de csak egy éjszakára. Utána dobtak ki minket. Egy az, hogy sokan vannak, kettő, hogy egy gyufaszálat sem merek lerakni. A cipőmet ellopták” – nyilatkozta egy hajléktalan.

Az alkotmányjogász szerint úgy hozott döntést az ombudsman, hogy nem állt fel az íróasztal mögül. „Ez az alkotmánybírósági döntés is bizonyítja, hogy néha ki kell menni az utcára az emberek közé. Nem lehet elefántcsonttoronyban jó pár ilyen gyakorlati kérdést megoldani” – fogalmazott ifjabb Lomniczi Zoltán alkotmányjogász.

A főpolgármester az Alkotmánybíróság döntése miatt az Országgyűléstől vár segítséget, Szabó Máté ombudsmant pedig terepbejárásra hívta. A hajléktalankérdésről a miniszterelnök levélben kéri majd ki az emberek véleményét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Bóka János kiemelte: az unióban vannak vezetői alkalmatlanságból születő rossz döntések - ezt Deutsch Tamás, és Schmidt Mária is megerősítette a konferencián. Kiemelték: ennek érdekében szükséges a vezető-váltás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!