2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Belföld

Tarlós: 2016 végére biztonságos lesz a 3-as metró

2016 végére biztonságos lesz a 3-as metró – ezt ígéri a főpolgármester. A főváros a héten kapja meg a kormánytól a garanciát, amely alapján elkezdődhet a felújítás, a részletek a héten jelennek meg a közlönyben. Tarlós István szerint a vonal öt év múlva újul meg teljesen, de a szerelvények felújítása már 2015-16-ra befejeződhet.

A több millió kilométert futott, negyvenéves szerelvényeket, amelyek a 3-as metró vonalán közlekednek, minden éjszaka átvizsgálják, és az alagutakban is dolgoznak már, a kritikus állapotban lévő sínpárokat javítják.

A 3-as metró felújításához a kormány egy hónapja ígért segítséget. „A kormány együttműködik a 3-as metró felújításának kérdésében, mert legfontosabb az utasok biztonsága. A kormány és a főváros elkötelezett a 3-as metró felújítása mellett, ezért döntött arról, hogy engedélyezi a hitelfelvételt a főváros részére. A kormánydöntés részleteiről szóló határozat a héten jelenik meg a Magyar Közlönyben – jelentette ki Kurucz Éva kormányszóvivő.

„A mai, vagy legkésőbb holnapi kormányhatározatból levonhatják azt a konzekvenciát, hogy a kormány és a jelenlegi városvezetés egyetértésre tud jutni egymással, a forrásokért mindig harcoltak és mindig harcolni fognak” – mondta a főpolgármester, aki szerint a metrókocsik felújítására 60-65 milliárdos hitelt vehet fel a főváros. „Az az alapkérdés, hogy a szerelvényeket felújítsuk, vagy pedig új szerelvények érkeznek. Ez az alapkérdés eldőlt, aminek nem kevesebb a pozitív következménye, mint az, hogy kiírhatjuk a felújításra a kivitelezési tendert, ezzel óriási lépést teszünk a 3-as metró komplett felújítása, de elsősorban a balesetmentes közlekedés biztosítása érdekében” – tette hozzá Tarlós István.

A tervek szerint a vonal öt év múlva – 2019-re – újul meg teljesen, de a legkritikusabb szakaszok már 2016-ra elkészülhetnek. „2016-ig, de valószínűleg 2015 végéig a szerelvények felújítása teljes mértékben megtörténik. 2016 végére amit ígérek, az az infrastruktúra kritikus szakaszainak maradéktalan és teljes felújítása, ahova a nemkritikus szakaszokat, tehát a 17 kilométeres pálya egészét és a biztonsági berendezéseket az állomásokkal együtt odaértjük. Ez valamivel hosszabb nóta, ez 2018, inkább 2019, de 2016 végére teljes biztonsággal lehet a 3-as metrón közlekedni” – zárta gondolatait Tarlós István.

A főpolgármester azt mondta: a szerelvények felújítását azért tudják saját hitelfelvétellel megoldani, mert a kormány átvállalta Budapest korábbi vezetése alatt felhalmozott adósságát. Az csak később derül ki, hogy a beruházáshoz uniós forrást is felhasználhat -e a főváros.

Falus Ferenc közleményben reagált a jelenlegi városvezető szavaira: a baloldal közös főpolgármester-jelöltje szerint Tarlós István a fővárosiak életét kockáztatja, és arra szólította fel a főpolgármestert, hogy érje el a kormánynál, hogy a 3-as metróvonal felújítása legalább részben uniós forrásból valósuljon meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!