2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Tanoda: enni is kapnak a rászoruló gyerekek

Minden negyedik gyermek éhezik Magyarországon egy uniós felmérés szerint. A kormány a Tanoda program keretében az ország 169 pontján ad uzsonnát vagy vacsorát azoknak a nehéz sorsú gyerekeknek, akik az iskolán kívül már nem jutnának ételhez.

Élelmiszerekkel teli kamionok vonultak fel a Hősök terén. Az élelmezés világnapján a Magyar Élelmiszerbank a nélkülözőkre hívta fel a figyelmet. „Nagyon sokszor van olyan eset, amikor egy élelmiszer feleslegessé válik, de még teljesen jó minőségű és fogyasztható, ezeket korábban kidobták, de most már ezeket az élelmiszerbank összegyűjti és karitatív szervezeteken keresztül juttatjuk el rászorulókhoz Magyarországon” – nyilatkozta Cseh Balázs, az egyesület elnöke.

Egy friss európai uniós felmérés szerint a magyarok 14,3 százaléka számít szegénynek. A gyerekes családoknál az arány már 23 százalék. Minden negyedik gyermek éhezik, a helyzet az elmaradott térségek aprófalvaiban a legsúlyosabb.

„Általában azokban a megyékben fordul elő, amelyek, mint említettem, nagyon sok zsákfaluval rendelkeznek. Ilyen például Baranya megye, ugye Nyíregyháza és környékét ismerjük, ott a társadalmi kirekesztettség miatt is egy külön probléma, hogy a roma származásúaknak a jelenléte a munkaerőpiacon borzasztóan nehéz. Tehát ha a közmunkaprogram nem biztosít számukra lehetőséget, akkor gyakorlatilag ők elvesztek” – mondja Berta Klára, a Gyermekérkeztetési Alapítvány szóvivője.

A szegény gyermekek többsége csak az óvodában vagy az iskolában jut ételhez. A 169 helyen működő Tanoda programban a felzárkóztató órák mellett uzsonnát vagy vacsorát is kapnak a rászorulók diákok. „Direkt így szerveztük. Tehát ha egy gyermek egy órakor ebédel az iskolában, akkor nem várhatjuk el tőle – ugye este hatig- hétig nyitva vannak a tanodák –, hogy tényleg onnan már hazamenjen és üres, korgó gyomorral tanuljon, meg focizzon. Tehát étkeztetés is van a programban” – közölte Langerné Victor Katalin.

A helyettes államtitkár hozzátette: 2015-ben további harmincmilliárd forint jut a szegény sorsú gyermekek élelmezésére.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!