2020. augusztus 9.,
vasárnap, Emőd napja

Tagadja Pikó András, hogy a túlóra kérdése miatt váltak meg dolgozójuktól

2019. december 12., csütörtök 17:57

Tagadta híradónk kérdésére a nyolcadik került polgármestere, hogy azért váltak meg az önkormányzat egyik dolgozójától, mert nem tudott túlórát vállalni. Pikó András ráadásul azt mondta, ez a döntés a jegyző hatáskörébe tartozik. Az érintett munkavállaló kitart amellett, hogy a jegyző arra hivatkozott: azért menesztik állásából, mert nem vállal pluszmunkát.

Józsefváros új, baloldali többségű vezetése az elsők között döntött arról, hogy nem kötelezi a kerületben dolgozókat túlmunkára. Nem sokkal később egy, a nyolcadik kerületi önkormányzatban dolgozó, két gyermekét egyedül nevelő nővel közölték: mivel nem tud túlórázni, elbocsájtják állásából.

"Riporter: Tervezik-e azt, hogy esetleg most a nyolcadik kerületbe kimennek és tiltakoznak majd?"

Jakab Péter: Mire gondol pontosan?"

Ezek a felvételek tavaly decemberben készültek, amikor a baloldali pártok a Jobbikkal közösen tiltakoztak az általuk csak rabszolga törvénynek nevezett munka törvénykönyvének módosítása ellen.

A Jobbik most azonban nem kíván tiltakozni a józsefvárosi önkormányzattól menesztett dolgozó ügyében, sőt a párt frakcióvezetője a hír valóságtartalmát is megkérdőjelezte.

"Pikó Andrástól kell megkérdezni, hogy van-e létjogosultsága ennek a hírnek, igaz-e ez a hír, talán a 888-on olvastam erről, hát amit kérdeznek, azt sem szoktam elhinni, maradjunk ennyiben"

- mondta a Jobbik frakcióvezetője. 

A nyolcadik kerület polgármestere híradónk kérdésére tagadta, hogy azért küldték el az állásából a nőt, mert nem vállalt plusz munkát. Pikó András szerint ráadásul ez nem is az ő döntése volt.

"Ez a jegyzőnek a munkáltatói jogkörébe tartozó joga hogy ezt eldöntse, a jegyző így döntött, mivel köztisztviselő volt, így az illető hozzájárulása nélkül semmilyen adatot, indokot, körülményt nem tudunk a nyilvánosság elé tárni. Ez egy normális folyamat volt, egy három hónapos próbaidőt megszüntettünk"

- fogalmazott a VIII. kerület polgármestere, Pikó András.

Az önkormányzat volt dolgozója viszont azt állítja, a jegyző azt mondta, azért küldik el, mert nem tud túlórát vállalni.

"Akkor én rákérdeztem, hogy tulajdonképpen mi is a probléma? Tehát hogy... és hogy ott is kell túlórázni különben is, és hogy most hétvégére írja ki a túlórát a pénzügynek, és minden osztályon túlórázni kell, és amikor pont az adóügyi osztályra kérdeztem, mondta, hogy vannak a bevallások, és amúgy is bármikor adódhat ad hoc jelleggel bármikor előfordulhat túlóra, és nem várhatom el én azt a kollégáktól, hogy ezt elnézzék nekem, hogy én nem tudok túlórázni"

- mondta Marton Anita.

Marton Anita hozzátette, a képviselő-testületből többen is próbáltak neki más munkát találni az önkormányzaton belül, de végül erről valaki letiltotta őket.

HírTV