2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Belföld

Tábornokper: 13-an börtönbe mennek, 4 embert felmentettek

Tizenhárman börtönbüntetést kaptak, négy embert felmentettek a tábornokperként elhíresült ügyben. A Debreceni Törvényszék katonai tanácsa a megismételt elsőfokú eljárásában tizenegy vádlott esetében felfüggesztett büntetést szabott ki. Az ügyészség szerint a vádlottak a szocialista kormányok idején pénzt szedtek be azoktól a cégektől, amelyek honvédségi megbízásokat nyertek el.

  • Tábornokper: 13-an börtönbe mennek, 4 embert felmentettek

A Kaposvári Törvényszék 2013-ban felmentette a vádlottakat, de a Fővárosi Ítélőtábla ezt hatályon kívül helyezte és a megismételt eljárást már a Debreceni Törvényszék folytatta le. Az ügyészség tizenhét ember ellen emelt vádat költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. Éveken keresztül egyfajta visszaosztási rendszert működtettek a vádlottak, a Honvédelmi Minisztérium akkori közigazgatási államtitkárának bevonásával a cégekkel kapcsolatos honvédségi megbízási díjakkal kapcsolatban. Az ügyben csütörtökön született döntés.

A Debreceni Törvényszék L. Attila dandártábornokot, az elsőrendű vádlottat három év, O. János dandártábornokot, a tizenhatodrendű vádlottat pedig két év börtönre ítélte. A tábornokper további tizenegy vádlottját két-két év, három évre felfüggesztett börtönre ítélték. Négy vádlottat minden vád alól felmentették, köztük Fapál Lászlót, a Honvédelmi Minisztérium volt közigazgatási államtitkárát.

„Nem kérdés, hogy ebben a cselekvéssorozatban a két vádlott cselekvősége a többi vádlotthoz képest kiemelkedő. Azért is, mert valahol ennek a cselekvéssorozatnak a mozgatórugói az irányítói ők voltak” – mondta Nagy László, hadbíró ezredes.

Rangbeli lefokozásokat is alkalmaztak több esetben. Nagy László úgy fogalmazott: ez az ügy nagymértékben befolyásolta negatívan a Honvédség és a Honvédelmi minisztérium érdekeit, illetve jó hírét, de az egész honvédségi társadalom tekintélyét is. Összesen csaknem 100 millió forintnyi vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság.

„Azok a vádlottak, akik irányították az egészet, több 10 milliós nagyságrendű összeghez jutottak értelemszerűen nem rövid idő alatt hanem 2002 és 2010 között. Ez egy meglehetősen hosszú több éves folyamat cselekvősége volt, ezért itt értelemszerűen a vagyonelkobzást kellett elrendelni” – tette hozzá Nagy László.

Az ítélet nem jogerős, ugyanis többen fellebbeztek, valamint az ügyész és néhány ügyvéd is 3 nap gondolkodási időt kértek. A fellebbezésekre való tekintettel a másodfokú bíróság, a Fővárosi Ítélőtábla Katonai tanácsa fogja meghozni a jogerős döntést.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!