2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Belföld

Szó nélkül tűri a teljes baloldal, hogy Gyurcsány megpróbálja visszahozni a kommunista diktatúra módszereit

Az utóbbi idők legdurvább fenyegetőzését produkálta Gyurcsány Ferenc, amikor azt írta, hogy földönfutóvá teszi Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház főigazgatóját. A hatalom után vágyakozó baloldalt teljes mértékben leleplezte a bukott miniszterelnök kirohanása, bebizonyította, hogy bármire képesek lennének. A DK elnökének sorai tökéletes képet adtak arról, hogy a radikális baloldal milyen világot szán kritikusainak, vagy a velük egyet nem értőknek. Az Origo végigvette, hogyan fenyegették meg baloldali politikusok az egyik legnagyobb magyar művészt, hogyan lapítanak és hallgatnak Gyurcsány szövetségesei, és miként vélekednek a szakértők a történtekről.

  • Szó nélkül tűri a teljes baloldal, hogy Gyurcsány megpróbálja visszahozni a kommunista diktatúra módszereit

Gyurcsány a mai napig a baloldal vezetője, ezért különösen fontos, hogy az egész baloldalt jellemzi az, amit mond.

Vagyonelkobzást, deportálást követelnek

Gyurcsány kommunista szellemiségű írásában arra reagált, hogy Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját nevezték ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének. Az alapítványi konstrukció létrehozásának szakmai oka volt: az SZFE-n az oktatás jó ideje elavult keretek között zajlott.

A DK elnökét mindez nem érdekelte és egy gyűlölettel átitatott írásban támadta a Kossuth- és Mejerhold-díjas rendezőt.

Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek

- fogalmazott félreérthetetlen módon, azt üzenve az Európa-szerte elismert, nagy magyar művésznek, hogy kormányváltás esetén megfosztaná a vagyonától is.

Ahogy az várható volt, miután Gyurcsány megadta a jelet, a radikális baloldal képviselői folytatták a gyűlölködést. Bródy Gábor, belvárosi szocialista képviselő azt írta a beregszászi születésű Vidnyánszky Attilának, hogy "nem mennél vissza - most még magadtól - Ukrajnába...?" 

Vagyis azzal fenyegette meg a Nemzeti Színház főigazgatóját, hogy baloldali hatalomátvétel esetén száműzni, deportálni fogják az ország területéről.

Ez már az a szint, amit nem lehet szó nélkül hagyni

A radikális baloldal támadásaira és fenyegetéseire Vidnyánszky Attila az Origónak adott interjújában reagált. Az a háttérerő, amely a konfliktus mögött áll, elvárja az efféle megszólalásokat - mondta. Úgy működik ez, mint egy gépezet, amelynek hajtóereje az igazodási és megfelelési kényszer és a gyűlölet. Tudtam, hogy lesznek támadások, személyeskedések, de hogy nyílt fenyegetés is elhangzik az ellenzék vezetőjétől, megriaszt, tovább megyek: félelmet kelt- fogalmazott a Nemzeti Színház főigazgatója, aki szerint ez már az a szint, amit nem lehet szó nélkül hagyni. Még egyszer kitérve Gyurcsányra, azt mondta, hogy 

aki így fenyeget, az nem demokrata.

A radikális baloldalt nem zavarja

Hiába a vállalhatatlan mondatok, a radikális baloldali pártok és politikusok sem Gyurcsány, sem Bródy esetében nem határolódtak el. Sőt, a Jobbik mindenkit túlteljesítve a DK elnökéhez hasonlóan megfenyegette Vidnyánszky Attilát. Az Origónak küldött válaszukban többek között azt írták, szerintük a Nemzeti Színház főigazgatója a színészet és a filmművészet szabadsága ellen véteni akar. Végül Goethe hőséhez hasonlították a Kossuth-díjas rendezőt, és azt írták, hogy

meg fog bűnhődni.

Az Origo egyébként a Momentumtól, a Jobbiktól, az MSZP-től és az LMP-től egyaránt azt kérdezte, mennyire vállalható számukra szövetségesük megnyilvánulása. Csakhogy a Jobbikot leszámítva egyik baloldali párt sem válaszolt. Ebből pedig az következik, hogy 

Gyurcsány mára olyan szinten uralma alá hajtotta a baloldali pártokat, hogy még egy ilyen vállalhatatlan ügyben sem mernek szembemenni vele. 

Az elemzők elítélték az antidemokratikus fenyegetőzést

A radikális baloldali szereplőkkel szemben politikai elemzők, szakemberek és véleményformálók elutasították a DK elnökének megnyilvánulását és annak stílusát. 

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Origo

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!