2019. június 19.,
szerda, Gyárfás napja

Szmogban fuldoklik az indiai főváros

Hír TV

2018. november 8., csütörtök 15:32

Kritikus szintre emelkedett a légszennyezés Új Delhiben. A kialakult helyzet komoly egészségügyi veszélyekkel jár.

Szmog fedi India fővárosát. A sztrádán haladó autósok alig látnak át a sűrű ködön. Az út mellett felállított jelzőtábla szerint kritikus szintű a légszennyezettség. A parkokban is rosszak a látási viszonyok. Vannak, akik védőmaszkot viselnek. Két szövetségi ügynökség kimutatásai szerint is súlyos légzőszervi betegségekhez vezethet, ha az emberek túl hosszú ideig vannak kitéve a szennyezett levegőnek.

Itt szoktam sétálni, de most sokkal súlyosabb a légszennyezés. Nagyon csúnyán köhögök. Eltakarom az arcom és utána folytatom a sétám– mondja Rajendra Singh, egy helyi lakos. 

Az Egyesült Államok nagykövetsége szerint az Új Delhi belvárosában kialakult helyzet miatt szükségállapotot kellene elrendelnit a súlyos egészségügyi kockázat miatt. Minden évben a Dívali ünnepségen használt petárdák tovább rontják a helyzetet. A szmog ködként borul a városra, és akár napokig nem mozdul a hideg időjárás miatt bekövetkező szélcsend miatt.

Tegnaphoz képest magasabb a légszennyezés, de hogy állíthatnánk már meg? A kormány próbálkozik, de az emberek nem engedelmeskednek. Tűzijátékoznak, régi kocsikat vezetnek, a rendőrség meg csak lohol utánuk. Az embereknek el kéne gondolkodniuk a környezetszennyezésről– mondja Satwinder Singh

A legfelsőbb bíróság engedélyezte a zöld petárdák használatát, de csak este nyolc és tíz óra között. Zöld, környezetbarát petárdát viszont nem lehetett kapni, és számos tűzijátékot a kijelölt időperiódus előtt használtak