2021. 10. 16. Szombat Gál napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Hírek 23:00

Belföld

Szinte nullára csökkentették a káros fényszennyezést

Világújdonságnak számító technológiával korszerűsítették a közvilágítást a Borsod megyei Répáshután és a zselici Bárdudvarnokon. A településeken a régi világítótesteket intelligens LED-lámpákra cserélték, ezek szinte nullára csökkentik az egészségre és az élővilágra is káros fényszennyezést. Az uniós pályázat részeként megvalósult beruházással, a villanyszámla pedig kisebb lehet majd.

Sötétedéskor kapcsol be a közvilágítás Répáshután. Karácsony előtt szerelték fel az új lámpákat a 450 lelkes borsodi település utcáira.

A Bükki Csillagoségbolt Parkban hamarosan csillagászati központ épül, ennek feltétele volt, hogy a fényszennyezést a minimálisra csökkentsék a településen, mondja a falu polgármestere.

„Minden olyan új dolgot, ami a jövőt szolgálja, a természetvédelmet, annak mindenki nagyon szokott örülni, úgyhogy ezt is nagyon szívesen láttuk. És ugye nem utolsó szempont az sem, hogy az anyagiakat tekintve akár 50 százalékkal is olcsóbb lehet a közvilágításos számlánk” – jegyeztem meg Erdős Tamás.

A helyiek már több mint két hete tesztelik az új világítást.

Az eddig használt lámpatestek jelentős fényszennyezést okoztak, ami bizonyítottan káros az emberi szervezetre, és a természetre. Ezen kívül üzemeltetésük is drágább volt, mint az új eszközöké. Az uniós pályázat keretében kifejlesztett lámpákat az ELTE Savaria Egyetem, az egri Eszterházy Károly Egyetem és a Kaposvári Egyetem kutatói közösen dolgozták ki a világon elsőként.

„A mostani lámpatestek már teljesen lefelé világítanak, tehát a horizont síkja alá, fényszennyezést nem okoznak, és ezzel, ez a színhőmérséklet, ami ilyen borostyánsárga tulajdonképpen, ez nemcsak az élővilág számára, de az ott élők számára is sokkal jobb” – emelte ki Novák Richárd kutató, az Eszterházy Károly Egyetem munkatársa.

A bükki Répáshuta mellett a zselici Bárdudvarnokon is ilyen módszerrel korszerűsítették a közvilágítást. A fejlesztés az egészségmegőrzés és a természetvédelem mellett jobb lehetőséget ad a csillagászati megfigyelésekre is.

 

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Meghalt Gálszécsy András

Az Antall-kormány titkosszolgálatokat felügyelő minisztere 87 éves volt. 2021. október 16.

Hazugságszámláló: elhatalmasodott a hazugságspirál Karácsony Gergely körül

Egyre bővül az a hazugságspirál, ami Karácsony Gergely nyelvvizsga-botrányával kezdődött. 2021. október 16.

Gulyás Gergely: A templomépítés a jövőbe vetett hit bizonyítéka

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Rakamazi Református Missziói Egyházközség Presbitériuma új templomának felszentelési ünnepségén. 2021. október 16.

Legfrisebb híreink

Gyerekek fulladtak egy folyóba

Az indonéziai Cileueur folyam partját 150 diák takarította, amikor 21-en belecsúsztak a vízbe. Közülük 11-en odavesztek.

Troll: Márki-Zay Péter a politikai Alekosz

A HírTV kekeckedő műsorában ezúttal Palányi Nóra, a Karc FM riportere, Tóth Szabi zenész, Kalmár Tibor író, médiaguru és Gav Duncan skót Fidesz-bérenc tartott sajátos elemzést. Műsorvezető: Lentulai Krisztián.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!