2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Szinte nullára csökkentették a káros fényszennyezést

Világújdonságnak számító technológiával korszerűsítették a közvilágítást a Borsod megyei Répáshután és a zselici Bárdudvarnokon. A településeken a régi világítótesteket intelligens LED-lámpákra cserélték, ezek szinte nullára csökkentik az egészségre és az élővilágra is káros fényszennyezést. Az uniós pályázat részeként megvalósult beruházással, a villanyszámla pedig kisebb lehet majd.

  • Szinte nullára csökkentették a káros fényszennyezést

Sötétedéskor kapcsol be a közvilágítás Répáshután. Karácsony előtt szerelték fel az új lámpákat a 450 lelkes borsodi település utcáira.

A Bükki Csillagoségbolt Parkban hamarosan csillagászati központ épül, ennek feltétele volt, hogy a fényszennyezést a minimálisra csökkentsék a településen, mondja a falu polgármestere.

„Minden olyan új dolgot, ami a jövőt szolgálja, a természetvédelmet, annak mindenki nagyon szokott örülni, úgyhogy ezt is nagyon szívesen láttuk. És ugye nem utolsó szempont az sem, hogy az anyagiakat tekintve akár 50 százalékkal is olcsóbb lehet a közvilágításos számlánk” – jegyeztem meg Erdős Tamás.

A helyiek már több mint két hete tesztelik az új világítást.

Az eddig használt lámpatestek jelentős fényszennyezést okoztak, ami bizonyítottan káros az emberi szervezetre, és a természetre. Ezen kívül üzemeltetésük is drágább volt, mint az új eszközöké. Az uniós pályázat keretében kifejlesztett lámpákat az ELTE Savaria Egyetem, az egri Eszterházy Károly Egyetem és a Kaposvári Egyetem kutatói közösen dolgozták ki a világon elsőként.

„A mostani lámpatestek már teljesen lefelé világítanak, tehát a horizont síkja alá, fényszennyezést nem okoznak, és ezzel, ez a színhőmérséklet, ami ilyen borostyánsárga tulajdonképpen, ez nemcsak az élővilág számára, de az ott élők számára is sokkal jobb” – emelte ki Novák Richárd kutató, az Eszterházy Károly Egyetem munkatársa.

A bükki Répáshuta mellett a zselici Bárdudvarnokon is ilyen módszerrel korszerűsítették a közvilágítást. A fejlesztés az egészségmegőrzés és a természetvédelem mellett jobb lehetőséget ad a csillagászati megfigyelésekre is.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!