2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Belföld

Csatatér: amit lehetett, kiszerveztek Szekeres minisztersége alatt

125 millió forintos kártérítést kell megfizetnie a Honvédelmi Minisztérium médiacége ügyében indult büntetőper három vádlottjának. A korábbi ügyvezetőt első fokon öt évre ítélték különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt.

125 millió forintos kártérítést kell megfizetnie a Honvédelmi Minisztérium médiacége – a HM Zrínyi Kft. – ügyében indult büntetőper három vádlottjának. A Célpont című műsorunk birtokába került dokumentumokból kiderül, hogy a kártérítés mellett a cég korábbi ügyvezetője különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt 5 év börtönt is kapott. Az első fokú ítélet nem jogerős.

A HM Zrínyi Kft. a Honvédelmi Minisztérium egyik cége. Feladata, hogy megszervezze a tárca, illetve a honvédség kommunikációját. Többek között rendezvényeket szerveznek, könyvet adnak ki és honlapot fejlesztenek. A HM Zrínyinek ezekhez a tevékenységi körökhöz van és volt is megfelelő szakember gárdája. Ennek ellenére a második Gyurcsány-kormány idején, Szekeres Imre honvédelmi minisztersége alatt szinte nem volt olyan tevékenységi kör, amit ne szerveztek volna ki külsős cégeknek – milliókért.

„Nemrégiben, február 4-én hozott elsőfokú ítéletet a bíróság, amiben elmarasztalta a vádlottakat. A társaság két korábbi ügyvezetőjét börtönbüntetésre ítélte, illetőleg az egyik alvállalkozó vezetőjét felfüggesztett börtönbüntetésre. A minisztérium részéről kiemelt feladat, hogy a kárigényt is érvényesítse, vagyis megtérítsék a bűncselekmény által okozott kárt. Irodánk úgynevezett polgárjogi igényt terjesztett elő, amelynek hatására a bíróság úgy döntött, hogy nemcsak, hogy bűnösnek mondta ki a vádlottakat, de kötelezte őket 125 millió forint megfizetésére, mint bűncselekmény által okozott kár” – közölte Kemenes Csaba, a Honvédelmi Minisztérium jogi képviselője.

Valódi teljesítés nem történt

Az ügy másodrendű vádlottja Tóth Ildikó. Cége a Capital + Cash Gazdasági Tanácsadó Kft. éveken keresztül adott tanácsokat havi 600 ezer forintért. Pontosabban csak úgy tűnt, mintha adott volna, a bíróság ugyanis kimondta, hogy valódi teljesítés nem történt. A cég vezetőjét kereste a Célpont, sikertelenül. Kommunikációs tanácsokat adott annak idején Suha György is, aki jelenleg a Schmuck-féle Szociáldemokrata Párt főtitkára. Cége a Multi Marketing Group Kft. három tanulmányért 24 millió forintot kapott Szekereséktől. A volt KISZ titkárt vállalkozása székhelyén kerestük, de csak édesapjával sikerült beszélnünk.

– A fiát hol tudjuk a legegyszerűbben megtalálni?
– Hát, sajnos nem tudom, mert olyan, mint a kámfor, hol itt van, hol ott van. Nyilván valahol.
– Hogy tudnánk vele felvenni a kapcsolatot?
– Hát... valahol megvan a… Nem tudom, őszintén nem tudom, mert nem tudom. Telefonja ugyan van, de be van ütve nekem az egyik száma, de most le van merülve. Nem tudom megmondani, őszintén.
– A Multi Marketing Group Kft. ide van bejegyezve?
– Az már több éve nincs, az már nagyon sok éve nincs itt.
– És akkor most mivel foglalkozik a fia?
– Ő a gambiai követségnek, a... hogy mondjam, nem tudom egyszerűen… szóval ott dolgozik.

A HM Zrínyit 2005-től kezdődően évekig a per elsőrendű vádlottja Csapó Tamás irányította, tevékenysége alatt százmillió forintos kár érte a céget. A volt ügyvezetőt XIII. kerületi címén kereste a Célpont stábja, sikertelenül. A védőjén keresztül is megpróbáltuk felvenni vele a kapcsolatot. De ő szem kívánt nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

Az első fokon 5 év börtönre ítélt Csapó Tamás jelenleg a Korda Stúdió vezérigazgatója. Ott sem tudtuk elérni. Hasonlóan jártunk az ügy harmadrendű vádlottjával, Orgovány Istvánnal is. Ő követte Csapót a HM Zrínyi ügyvezetői székében. Orgovány a nyomdai tevékenység kiszervezésében vett részt. A szükségtelen üzlettel több tízmilliós kárt okozott a Honvédelmi Minisztériumnak. A kártérítés megfizetése mellett első fokon ő 2 év börtönt kapott. Az ítélet nem jogerős.

További részleteket a Célpont ismétlésében 18 óra 30 perctől láthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!