2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Belföld

Szijjártó: Magyarországnak minden esélye megvan, hogy az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozzon

Magyarországnak, a magyar gazdaságnak minden esélye megvan, hogy az éppen kialakuló új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozzon - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

  • Szijjártó: Magyarországnak minden esélye megvan, hogy az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozzon

A tárcavezető hivatalában fogadta Liam Fox brit parlamenti képviselőt, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: ehhez az kell, hogy a létrejövő új rendszer korlátozásmentes, szabad és tisztességes legyen, hogy a magyar vállalatok korlátozásmentesen vehessenek részt a versenyben. Ezért fontos, hogy a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO) olyan vezetője legyen, aki hazájában komoly kormányzati pozíciót töltött be, komoly politikai tapasztalattal rendelkezik, és Liam Fox ilyen - magyarázta. (Liam Fox volt brit külkereskedelmi minisztert Nagy-Britannia jelölte a WTO főigazgatói posztjára.)

Megjegyezte: Liam Fox a WTO új főigazgatójának megválasztása előtt öt európai fővárosba látogat el, és budapesti útja megkérdőjelezi a magyar külpolitika izoláltságáról alkotott véleményeket.

A külügyminiszter kifejtette: ez a vezetőválasztás azért is fontos, mert a magyar az egyik legnyitottabb gazdaság a világon, és a magyarok munkájának köszönhetően az ország súlya a világkereskedelemben a lakosság által indokolt szint felett van. Az elmúlt években folyamatosan megdöntötték az export- és a beruházási rekordokat - idézte fel.

Úgy vélte, éppen egy új világgazdasági rend van kialakulóban, új, éles verseny jön létre, és mindezt a járvány csak felgyorsította. Az országok nyertesekre és vesztesekre oszlanak, és mindent meg kell tenni, hogy Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozzon - mondta. Hozzáfűzte: ehhez kellenek munkahelyek, amelyek érdekében a kormány és a vállalatok szövetségre léptek, hogy minden, a járvány által elsodort munkahelyet pótoljanak.

Szijjártó Péter emlékeztetett: a kormány által indított versenyképesség-növelő programra 904 cég jelentkezett és kötelezte el magát a beruházások mellett, amelyek összértéke meghaladja a 400 milliárd forintot. Ezzel 154 ezer munkahelyet sikerült megőrizni - tette hozzá.

Kitért rá: az EU-val kötött megállapodás értelmében nagyvállalatoknak felső határ nélkül adhatnak beruházási támogatást, és 34 cég 120 milliárd forintnyi nagyberuházást jelentett be a következő hónapokra.

Liam Fox hangsúlyozta: a WTO rendkívül fontos szerepet tölt be a globális kereskedelem alakításában, de jelenleg súlyos, politikai jellegű problémákkal küzd. A világkereskedelem jövőjét a szabadkereskedelem jelenti, a szervezetnek is ennek érdekében kell dolgoznia - jelentette ki.

Közölte: egyetért a magyar állásponttal, hogy nyitott, szabad piacra van szükség, ezt a jövőben is biztosítani kell. A szabadkereskedelem a jólét és a biztonság megőrzése miatt is fontos, társadalmi szempontból is nagyon jelentős - vélekedett.

Kérdésre a brit politikus közölte: a britek demokratikus döntés hoztak, amikor úgy határoztak, elhagyják az Európai Uniót, joguk volt meghozni ezt a döntést.

Szijjártó Péter Facebook-oldalán közzétett videót itt tudják megtekinteni.

MTI, Facebook, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!