2017. december 13.,
szerda, Luca, Otília napja

Szijjártó: A kormánynak megvannak az eszközei + Videó

LM

2012. június 13., szerda 21:42, frissítve: szerda 23:19

Hazánkban egyre kiszámíthatóbb a gazdasági környezet – mondta el Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdaságért felelős államtitkára a Hír TV Rájátszás című műsorában.

A politikus Orbán Viktor bécsi, a bankadót érintő kijelentése kapcsán elmondta, hogy folyamatos az egyeztetés a gazdasági élet szereplőivel, s azért az osztrák fővárosban tette a miniszterelnök a bejelentést, mert mostanra érett meg az elképzelés. Kiemelte: a céljuk, hogy a kormány döntései minél életközelibbek legyenek.

Az államtitkár megemlítette, hogy hazánk szánára kiemelt fontosságú a nyugat-balkáni régió, hiszen földrajzi előnyünk van; ismert, Orbán Viktor szerdán találkozott Hashim Thaçival, a Koszovói Köztársaság miniszterelnökével. Az államtitkár véleménye szerint Közép-Európa mellett a Balkán lehet a kontinens motorja. Kiemelte: Montenegró, ahol hazánk számít az első számú befektetőnek, áll a legközelebb az uniós tagság megszerzéséhez. Magyarország az élelmiszeripar, a nyersanyag-kitermelés, az energiaszektor és a turizmus területén számíthat szerepre a régióban. A gazdasági előnyök mellett a térség stabilitása is komoly szempont – tette hozzá.

Arra a hírre, hogy a Kia és a BMW is szemet vetett hazánkra, Szijjártó Pétert úgy reagált, hogy konkrét megkeresés még nem érkezett a cégektől. Ugyanakkor kiemelte, hogy az eddigi autóipari beruházások (Audi, Mercedes és Opel) komoly előnyt jelentenek Magyarország számára. Hozzátette, hogy a kormánynak megvannak azok az eszközei, melyekkel ösztönözni tudják az óriásberuházásokat, hogy mely régióba telepedjenek le.

Arra a felvetésre, hogy a Velencei Bizottság ajánlására monitoringeljárás indul Magyarország ellen, kijelentette, hogy hazánknak nincsen takargatnivalója.

Kijelentette, hogy külügyi és külgazdaságért felelős államtitkárrá való kinevezésével a külügyi tárcának nem csökkent a hatásköre. A lépésre azért volt szükség, mert Orbán Viktor kiemelkedően aktív külpolitikát folytat.

Forrás: MNO