2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Szijjártó: A gazdaságpolitikai eredmények tették vonzóvá Magyarországot

Az elmúlt évek gazdaságpolitikai eredményei, az alacsony adók és a munkára rakodó adóterhek fokozatos csökkentése tették vonzóvá Magyarországot és Dorog térségét - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a francia GMD járműalkatrészeket gyártó alumíniumöntödéjének felavatásán a Dorogi Ipari Parkban.

  •  Szijjártó: A gazdaságpolitikai eredmények tették vonzóvá Magyarországot

Az új üzem, a legkorszerűbb technikákat alkalmazva, 240 munkahelyet teremt.

A miniszter az átadás előtt közölte, a beruházás értéke 20 milliárd forint, melyhez a kormány 2,9 milliárd vissza nem térítendő támogatást nyújtott.

Szijjártó Péter kiemelte, a beruházásért jelentős volt a verseny, mivel a GMD-csoport leányvállalataival a világ 14 országában van jelen.

A miniszter ismertette, hogy a 2018-as adatok alapján a francia cégek a 4. legnagyobb beruházók Magyarországon, az ország 8. legjelentősebb kereskedelmi partnerei. Hatszáz francia tulajdonú vállalat 38 ezer embernek ad munkát.

Szijjártó Péter elmondta, az autóipar Magyarországon 2010 és 2018 között két és félszeresére növelte termelési értékét, amely tavaly 6 százalékkal bővült és 2018-ban elérte a 8500 milliárd forint. Az ágazat exporthányada 90 százalék feletti, az itt előállított autóipari termékek a világpiacokon is versenyképesek.

Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: a cég Dorogra költözésében a szakképzett munkaerő mellett nagy szerepet játszott az állami támogatás. Az M1-es autópálya és a Dorogi Ipari Park között kiépülő összeköttetés hozzájárul majd a gazdasági élet további fejlődéséhez.

Alain Martineau, a GMD-csoport elnöke és tulajdonosa elmondta, az üzem a cégcsoport öntödei üzletágának összes egysége közül a legnagyobb, egyidejűleg Európa legmodernebb és leghatékonyabb, magas szinten robotizált üzeme.

A cég vezetője szólt arról is, hogy hamarosan megkezdik a tervezett fejlesztés második ütemét. A vállalat korábban arról tájékoztatta a dorogi képviselő-testületet, hogy a 20 ezer négyzetméteres termelő területet később megduplázzák és további 250 munkatárs felvételét tervezik.

Az elnök elmondta a GMD jelentős megrendelést kapott a PSA-csoporttól, ez tette lehetővé a dorogi fejlesztést. A GMD Bonyhádon is jelen van.

A beruházást végrehajtó GMD Cast Hungary 2017-ben alakult Magyarországon, majd a Dorogi Ipari Parkban található, korábbi a japán Sanyo és Panasonic által használt üzemcsarnok megvásárlásával indította el a projektet.

A GMD csoport fém- és műanyagipari termékeket gyárt főképp a járműipar és más ágazatoknak. Sajtolással, fröccsöntéssel, hőformázással, alumínium-olvasztással, valamint fémöntéssel foglalkoznak, tömítéseket készítenek.

A gyártás mellett autó-, illetve gépészeti alkatrészek tervezése és fejlesztése is a portfólió része. A francia vállalatcsoport globálisan jelenleg mintegy 5500 főt foglalkoztat, forgalma 2019-ben várhatóan meghaladja az egymilliárd eurót.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!