2023. 03. 29. Szerda Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Szigorítják a figyelmeztető feliratokat

Szigorodik a dohányzásra vonatkozó táblák és helyiségek feliratozása március 1-jétől. A pályaudvarokon egyre kevesebb a tiltott helyen dohányzó, a felsőoktatási intézményekben és több szórakozóhelyen azonban még mindig sok dohányost buktatnak le az ÁNTSZ ellenőrei.

A tavasz első napjától kormányrendelettel szigorítják meg a lakosság figyelmeztetésére kihelyezett táblákat, feliratokat. Az új jelzéseknek többnyelvűnek kell lenniük és tartalmazniuk kell az ingyenesen hívható zöldszámot is, amin a leszokáshoz kérhetnek segítséget a dohányosok. A termékek csomagolásán ugyancsak kötelező lesz feltüntetni az Európai Unió által elfogadott piktogramokat, melyek felhívják a figyelmet a dohányzás veszélyeire.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár az intézkedéssel kapcsolatban elmondta: a figyelmeztető feliratokat szabályozó törvény mellékletében pontosan szerepel, hogy a dohányzás tilalmát hogyan kell jelezni. Szerinte a lakosság 90 százaléka támogatja a nemdohányzók védelmében hozott intézkedéseket.

Az új szigorítások bevezetésére egy év türelmi idő áll rendelkezésre.

Egyre kevesebb a tilosban dohányzó

Már közel 1500 vasútállomáson figyelmeztetik hangosbemondón keresztül az utasokat a dohányzás tilalmára. Emellett a vasútőrök és kalauzok is rászólnak a tiltott helyen dohányzókra.

„A naponta általunk közlekedtetett 2800 személyszállító vonaton szemmel láthatóan csökkent az illegálisan dohányzók száma” – tájékoztatott Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A tiltott helyen dohányzó utasokra csak az ÁNTSZ munkatársai szabhatnak ki bírságot. Erre azonban egyre ritkábban kerül sor. Leginkább a felsőfokú intézményekben, bevásárlóközpontokban, sportlétesítményekben és a vendéglátóhelyeken találnak visszaéléseket az illetékesek, akik csak az elmúlt négy napban hárommillió forintos bírságot szabtak ki.

„Vannak olyan egységek, ahol egyáltalán nem tartották be a jogszabályban foglaltakat, vagyis zárt térben lehetett dohányozni, itt bizony a bírságnak a legkisebb összege egymillió forint” – figyelmeztet Szabó Enikő, helyettes országos tisztifőorvos.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!