2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Szeptembertől mintegy 38 új iskolabusz segíti a határon túli magyar gyerekek iskolába járását

Az érintett iskolák és települések igazgatói nagyon örültek a segítségnek. A miniszterelnökséget vezető miniszter az átadó ünnepségen hangsúlyozta: Magyarország felelősséget visel a határon túl élő magyarok sorsáért.

  • Szeptembertől mintegy 38 új iskolabusz segíti a határon túli magyar gyerekek iskolába járását

Az erdélyi településeken lévő magyar nyelvű iskoláknak 38 vadonatúj iskolabuszt adták át. Az iskolabuszok az alsó tagozatos kisdiákok magyar iskolába járását segítik majd.

"A határon túli magyarság megmaradása szempontjából nyilvánvaló, hogy döntő fontosságú az iskolarendszernek, az iskolahálózatnak, a magyar oktatásnak a megmaradása és fejlesztése" - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: 252 ezer magyar diák tanul magyar nyelven magyar iskolákban a Kárpát-medencében. Ezek a diákok évente 100 ezer forint támogatást is kapnak a magyar kormánytól.

A határon túli magyarok sorsa kiemelten fontos a kormánynak - jelentette ki a miniszterelnökséget vezető miniszter.

"Azt is világossá kell tennünk, a 2011-ben elfogadott Alaptörvény világosan rögzíti, hogy Magyarország felelősséget visel a határon túl élő magyarok sorsáért, támogatja önazonosságuk megőrzését, támogatja azt, hogy saját közösségeik megőrizzék a magyar nyelvet és a magyar kultúrát, és ehhez valóban a legfontosabb eszköz az iskola" - ezt pedig már Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta.

A most átadott iskolabuszok közel 500 gyermek számára teszi könnyebbé az eljutást a magyar nyelvű iskolákba.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!