2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 00:10

Belföld

Százmilliós bevételkiesés fenyegeti az Uzsokit

Több mint százmillió forintos bevételkiesést jelentene az Uzsoki kórháznak, ha megszűnne az intézmény VIP-részlege, de hasonlóan járhat a Szent Imre kórház, vagy a Semmelweis Egyetem is, ha fel kell függeszteniük fizetős ellátásaikat. Az egészségügyi államtitkárság a jövőben kitiltaná az állami intézményekből a magán-egészségügyi szolgáltatásokat. A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a kórházak magas adósságállománya és az alacsony egészségügyi bérek miatt veszélyes az átalakítás ötlete.

Az Uzsoki úti kórházban egy éve működik úgynevezett VIP-osztály. Itt gyógyítják azokat a betegeket, akiknek a társadalombiztosításuk alapján járna ugyan az ingyenes ellátás, de a luxuskörülmények, és a vizsgálatok gyorsabb lebonyolítása miatt pluszpénzt fizetnek. Ebből nemcsak a kezelésben részt vevő orvosok és ápolók kapnak. Az összeg 20 százalékát a kórház fejlesztésekre, és a többi, államilag támogatott betegre költi. Az intézmény főigazgatója szerint, ha a jövőben kitiltják tőlük a fizetős betegeket, több, mint 100 millió forintos bevételtől esnek el.

– Mindenképpen fontos nekünk a bevétel, de még inkább fontos a dolgozóinknak, mert ebből tisztességes jövedelmet biztosítunk számukra, úgyhogy ők is érdekeltek ebben. Azt gondolom, hogy magának a kórháznak is jó, a betegekről nem is beszélve – fogalmazott Ficzere Andrea főigazgató.

Az egészségügyi államtitkár múlt héten jelentette be, hogy a kórház nem teheti fizetőssé a betegek számára azt a szolgáltatását, amire az államtól finanszírozást kap. „Magánszolgáltató az elkövetkező időszakban OEP finanszírozásban nem részesülhet. Csak az állami rendszer finanszírozására szolgálhat" – szögezte le Zombor Gábor.

Ha mégis úgy dönt, hogy fogad fizetős betegeket, azt nemcsak térben, de időben is el kell különítenie az állami ellátástól. A változás hátrányosan érintheti a Szent Imre kórházat is, ahol jelenleg 5 csillagos szállodai elhelyezésnek megfelelő VIP-részleg működik. Rosszul járhat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Kft.-je is. A nonprofit cég az egyetem eszközeivel és orvosaival végez privát ellátást. A Hír TV-nek egyik intézmény sem akart nyilatkozni: megvárnák a hivatalos jogszabály megjelenését.

A Bethesda Gyermekkórház az épp üresen álló műtőit adja bérbe esztétikai beavatkozásokra magánvállalkozóknak. A bérleti díjból évente több millió forint folyik be, amit 100 százalékban visszaforgatnak kórházi fejlesztésekre. Velkey György aki, egyben a Magyar Kórházszövetség elnöke is, híradónknak azt mondta: a magán- és állami rendszer szétválasztását jó elképzelésnek tartja, de a jelenlegi egészségügyi bérek mellett fennáll annak a veszélye, hogy ha betiltják az orvosoknak jelenlegi mellékállásaikat, elhagyják a magyar kórházakat.

– A munkatársmegtartó képesség várhatóan csökkenni fog egy ilyen intézkedés hatására. Bár hangsúlyozom, hogyha ezt kompenzálja az állam, akkor lehetséges, hogy meg tudjuk tartani a kollégákat, de egy ilyen veszély feltétlenül van – nyomatékosított Velkey György.

A szakember szerint ha eltűnik a kórházak kasszájából a magánellátásból befolyó pluszbevétel, megugorhat az adósságállomány is. Úgy tudjuk: már több kórház is egyeztetést kezdeményezett a szaktárcával.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!