2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Belföld

Százezrek látogattak el szeretteik sírjaihoz

A rossz idő ellenére országszerte százezrek látogattak el a temetőkbe szeretteik sírjához. Budapesten több mint 300 ezren voltak a sírkertekben, a nyitva tartást meghosszabbították a hosszú hétvégére. Az utóbbi időben megváltoztak a temetkezési szokások: egyre többen kérnek hamvasztást, mert az olcsóbb, mint a koporsós temetés.

Mécses égett a 75 évvel ezelőtt elhunyt költő, József Attila sírján a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. De sokan rótták le kegyeletüket a Farkasréti temetőben a négy évvel ezelőtt meghalt kétszeres olimpiai- és tizenötszörös világbajnok magyar kenus, Kolonics György sírjánál is.

A fővárosi temetők reggel 7-től este 8-ig vannak nyitva a hosszú hétvégén. Időjárástól függően évről évre egymillióan látogatják ilyenkor a budapesti sírkerteket. A rendőrség fokozott ellenőrzést tart a megnövekedett forgalom miatt, és a mentők is megerősített szolgálatot látnak el. A BKV több rendkívüli járatot is indított.


Megváltoztak a temetkezési szokások

A temetői irodák is nyitva tartanak. A Budapesti Temetkezési Intézet tapasztalatai szerint hiába küldenek ajánlott levelet, sokan csak ilyenkor szembesülnek azzal, hogy lejárt a sírhelyük. Az irodákban az újraváltást részletekben is be lehet fizetni. Az utóbbi években azonban változtak a temetkezési szokások is. 30 éve még a hagyományos, koporsós temetés volt a leggyakoribb, csak kevesen kértek hamvasztást. Ez mostanra megfordult.

Jelenleg 20 százalék mindösszesen a hagyományos földbe temetéseknek az aránya, a maradék hamvasztásos formában történik. Utóbbiaknál lassú, de ütemesen növekvő tendenciát mutat, hogy a hozzátartozók hazaviszik az urnákat. Az intézmény igazgatója szerint ennek elsősorban anyagi okai vannak.

Különleges szolgáltatás várja a Pécsi Köztemetőbe érkezőket. A halottak napi hosszú hétvégén egy kisvonat egész nap a sírkertet járja. Az ingyenes szolgáltatást bárki, bármikor igénybe veheti, hogy könnyebben eljuthasson szerette sírjához. A Pécsi Temető az egyik legnagyobb az országban, a közel 60 hektáros területen 69 parcella található, amelyben megközelítőleg 170 ezer elhunyt nyugszik.

Egy koporsós temetés átlagosan 290-300 ezer forintba kerül, egy hamvasztásos pedig 150-180 ezerbe. Ha csak kiadják a rokonoknak a hamvakat, 80 ezer forintot kell fizetni. Ezt a jövőben szigorítaná a kormány. Bár hivatalosan egyelőre nem erősítették meg, a szakmai szervezetek véleményét már kikérték róla. Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület támogatja, hogy csak akkor vihessék haza a hozzátartozók a hamvakat, ha ezt az elhunyt végrendeletében kérte, vagy ha az egész család megerősítette ezt a szándékot közjegyző előtt.

A temetések költségét egyébként az önkormányzatok hatósági árban határozzák meg, a temetők nem emelhetnek önkényesen.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!