2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Belföld

Száz éve ezen a napon tört ki az I. világháború

Az első világháború száz éve ezen a napon tört ki, miután az Osztrák–Magyar Monarchia a szarajevói merényletet követően hadat üzent Szerbiának. 660 ezer magyar katona halt meg a harcokban. A Honvédelmi Minisztérium egy honlapon gyűjtötte össze az elesett magyar katonák névsorát, életrajzukkal, fényképükkel együtt. A Hadtörténeti Múzeum pedig tüzérségi lövegekből nyitott kiállítást.

Ferenc Ferdinándot, az Osztrák–Magyar Monarchia trónörökösét 1914. június 28-án lőtték le, amikor a kórházba tartott, hogy meglátogasson egy sebesült katonatisztet. Gavrilo Princip, a Fekete Kéz nevű titkos szerb szervezet egyik tagja pisztollyal lőtte le, a támadásban felesége is meghalt. Az Osztrák–Magyar Monarchia ezután üzent hadat Szerbiának, egy hónap múlva, július 28-án tört ki az I. világháború.

Kovács Pál a 68. gyalogezred vitéze volt, Belgrádnál a zimonyi vasúti híd védelménél esett el a háború kitörésének másnapján. Ő volt az I. világháború első áldozata. A Honvédelmi Minisztérium weblapján hétszáz katona rövid életrajza szerepel, akik hőstettet hajtottak végre az I. világháborúban. „A két világháború között számos ezredtörténeti könyv, illetve egyéb feldolgozást írtak meg, és ezekből válogattuk ki gyakorlatilag. De természetesen várjuk a hozzátartozóknak a jelentkezését: akinek van olyan felmenője, aki az első világháborúban valamilyen fegyvertényt vagy hőstettet hajtott végre és erről van dokumentáció, tehát valamifajta irat áll rendelkezésre, akkor mindenképpen várjuk, és azt is feltesszük a honlapra” – mondta Maruzs Roland, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatok és háborús kegyeleti főosztályának osztályvezetője.

A Honvédelmi Minisztérium államtitkára az I. világháború kitörésének századik évfordulójára rendezett megemlékezésen azt mondta, a magyar csapatok mindig és mindenhol megállták a helyüket. „Ha a helyzet úgy kívánta, az utolsó emberig, az utolsó töltényig puszta kézzel is küzdöttek az ellenség ellen, amely mindenkor méltó és bátor ellenfélnek ismerte el a magyar bakákat” – mondta Szabó István.

I. világháborús tüzérségi lövegből Magyarországon kettőt találtak, Európában is néhány darab van csak. A Hadtörténeti Múzeumban állították ki több korabeli gránáttal együtt a centenárium emlékére. A Magyar Posta pedig I. világháborús emlékbélyeget is kibocsátott.

Az I. világháborúban összesen 12 millió civil, 10 millió katona, köztük 660 ezer magyar vesztette életét.

Navracsics: Európa máig nem heverte ki

Európa máig nem tudta kiheverni az első világháború pusztítását – erről a külgazdasági és külügyminiszter beszélt Balatonalmádiban, a háború kitörésének 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. Navracsics Tibor azt mondta: Magyarország elveszítette területének kétharmadát, ásványkincseit, és a fővároson kívüli jelentős nagyvárosait, egyetemeit. A miniszter szerint az első világháború az addig ismert Közép-Európa végét jelentette, amelynek helyébe a nemzetiségi bizalmatlanság és az egymás elleni gyűlölet lépett.

– Ma, száz évvel később, tanulva a hibákból próbáljuk újraéleszteni Közép-Európát. Próbáljuk meggyőzni egymást arról, hogy a nemzetiségi gyűlölködésnek nincsen jövője. Próbáljuk elérni azt, hogy kölcsönös tisztelettel tekintsünk egymásra. Próbáljuk megvédeni a környező országokban élő magyar közösség jogait, hiszen csak annyit kérünk, amennyit a világon minden közösség számára biztosítanak vagy biztosítani kell – fogalmazott Navracsics Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!