2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Soltész Miklós: A jövőben is támogatjuk a szombathelyi horvát nemzetiségi óvoda fejlesztését

A horvát nemzetiségi óvodát, általános iskolát és tervek szerint a későbbiekben gimnáziumot is magában foglaló iskolaépület avatóján Soltész Miklós egyházi- és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta, hogy a kormány a horvát önkormányzat kérésének megfelelően a jövőben is támogatni fogja a több lépcsőben megvalósuló fejlesztést.

  • Soltész Miklós: A jövőben is támogatjuk a szombathelyi horvát nemzetiségi óvoda fejlesztését

Magyarországon ma már 15 ezer gyerek jár nemzetiségi óvodába és iskolákba, 91 ilyen intézmény van az országban – mondta, hozzátéve: a nemzetiségi családokban és nemzetiségi iskolákban megszerzett „kétnyelvűségre” egyre nagyobb szükség lesz a következő évtizedekben.

Az államtitkár köszöntőjében kitért arra, hogy Szombathely az elmúlt tíz évben nemcsak 18 milliárd forintnyi adósságtól szabadult meg, de 350 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg a városban.

Szólt arról is, hogy a nemzetiségi oktatási központ egy korábban kényszerűségből üresen álló iskolaépületbe költözött, amelyet 25 évre ingyenesen adott használatba a város.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) Szombathely polgármestere elmondta, 2012-ben fogalmazódott meg, hogy pécsi mintára létrehozzanak egy óvodát, általános iskolát és gimnáziumot is magában foglaló oktatási központot.

Ismertetése szerint a Szombathelyen 1500 horvát nemzetiséghez tartozó ember él, de nemcsak a horvát közösség, hanem a város minden lakója örül annak, hogy az iskolaépület újra benépesül és ismét az oktatás céljait szolgálja.

Gugán Iván, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke az MTI-nek az avató előtt elmondta: Budapesten, Hercegszántón, Pécsen és most már Szombathelyen is fenntartanak kéttannyelvű oktatási központokat, amelyeknek működése tapasztalataik szerint kifejezetten hatékony.

Elmondta, hogy a szombathelyi projekt négy éve indult egy horvát óvodai csoporttal, ma már két óvodai csoport, az általános iskolában pedig első, második és harmadik osztály működik. Felmenő rendszerben több év alatt szeretnék az iskolai létszámot bővíteni – tette hozzá.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!