2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:25

Belföld

Sokan dolgozhatnak a rehabilitációs kártyának köszönhetően

Legalább évi 60 ezerrel több megváltozott munkaképességű ember kedvezményes foglalkoztatását tudná biztosítani a rehabilitáció kártya rendszere – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára. Fülöp Attila elmondta: a kormány partner a foglalkoztatás bővítésében és számítanak a nagy piaci szereplők csatlakozására.

  • Sokan dolgozhatnak a rehabilitációs kártyának köszönhetően

Csokimikulás, csokidrazsé és ropi is kerül azokba az ajándékcsomagokba, amelyeket megváltozott munkaképességű munkavállalók állítanak össze. De nem csak mikulás ajándékok, hanem elektronikai eszközök, és más, aprólékos munkát igénylő termékek is készülnek a cég budapesti irodájában.

Az állami konzorcium több, mint 9000 fogyatékkal élőt alkalmaz non-profit alapon, ezzel a legnagyobb megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató vállalat. A cég vezetője szerint ugyanakkor tévhit, hogy ez szociális foglalkoztatás lenne.

„A mi cégcsoportunk összesen közel 900 piaci partnernek 8500 fajta termékből több, mint 20 millió darabot állít elő. Most is láthatjuk, hogy az elektronikai ipartól elkezdve, a papíriparon át, nagy hazai és nemzetközi megrendeléseket teljesítünk” – mondta Csizi Péter, a Kézmű-Erfo-Főkefe ügyvezető igazgatója. 

Az egyik hazai kereskedelmi lánc 400 megváltozott munkaképességű embert alkalmaz. A cég vezetője szerint az ép kollégák hozzáállása is megváltozott azáltal, hogy nőtt a fogyatékkal élő munkatársak száma.

„Úgy látom, hogy a megváltozott munkaképességű dolgozóink nagyon elkötelezett munkatársaink” – állapította meg a Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország vezérigazgatója. 

A kormány partnerként tekint a cégekre a megváltozott munkaképességű foglalkoztatása terén, mondta el asz EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára. Fülöp Attila bejelentette: a jövő év elejétől tovább egyszerűsödik a munkáltatói kedvezményeket biztosító rokkant kártya kiváltása.

„A kormány ezért 2019 január elsejétől bevezeti azt a módosítást, hogy a korábban járulékkedvezmény rehabilitációs kártya néven futott azt 2019 január elsejétől könnyebb módon, adminisztrációs könnyebbséggel minden munkáltató számára lehívható lesz ez a járulék kedvezmény – nyilatkozta Fülöp Attila, az EMMI Szociális ügyekért és társadalmi Felzárkóztatásért felelős államtitkár. Ma ezzel körülbelül 30 ezer munkavállaló esetében él több, mint 9000 ezer munkáltató, reméljük, hogy bővülni fog a jövőben is."

A rendszerben van tartalék, hiszen Magyarországon azok a piaci alapon működő vállalatok, amelyek nem alkalmaznak fogyatékkal élőket idén októberig már több, mint 90 milliárd forint rehabilitációs hozzájárulást fizettek be a költségvetésbe, ez pedig nagyságrendileg 80 ezer megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatásának támogatására elég. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Magyar Péter háborúpárti. Háborúpárti külföldi támogatói vannak, és háborúpárti partnereket keres külföldön. Magyar Péter ezért a legdurvább háborús retorikát képviselő Európai Néppárthoz akar csatlakozni - közölte Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a kormánypárt közösségi oldalára feltöltött videóban. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!