2024. 03. 04. Hétfő Kázmér napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Belföld

Soha nem volt ilyen enyhe a reggel

Magyarországon soha nem volt olyan enyhe a reggel január 5-én, mint vasárnap. Egy Zala megyei faluban 10 fok feletti hőmérsékletet mértek, Nagykanizsán 8,5, Pécsett pedig 8,9 fok volt hajnalban.

„Ez a báb jelen állapotában most csak telel, gondot nem okoz, viszont ha tavasszal megjelenik első nemzedék, a lombot fogja károsítani.” Thalwieser Károly épp azt mutatja, hogy almafáján bábozódva telel a lombosfa fehérmoly. Ez a kártevő akár az egész fa lombját képes elpusztítani, így idén nem lesz termés. Az enyhe időjárás miatt a kártevők túlélhetik a telet. Ha nem jön fagy, a kertészeknek kell kiirtaniuk őket, ez azonban nagyon sokba kerül. „A kártevők túlélik a telet, és komoly gondot okozhatnak a jövő év folyamán, illetve lassan-lassan a gyümölcsös bizonyos fajai a kényszernyugalmi állapotból kikerülnek, és ha egy komolyabb hideg bekövetkezik, akkor fagykár jelentkezik” – tette hozzá Thalwieser Károly.

De nem csak ez jelent problémát. Ezen a télen 30-50 milliméterrel kevesebb csapadék hullott a Tiszántúlon a sokéves átlaghoz képest. A növények ilyenkor szívják fel a talajból azt a nedvességet, amivel kivédhetik a tavaszi, nyári szárazságot. Most viszont nincs csapadék, ami táplálná a földeket. Kiss Zoltán Csaba elmondta, a legtöbben már most elkezdtek azon dolgozni, hogy minél kisebb károkkal ússzák meg az eddigi csapadékmentes telet. „Sok helyen már elkezdték a két hónappal későbbi folyamatokat. Elkezdték lezárni a talajokat, amely eljárással kisebb felületet képeznek, így a párolgás mennyisége csökken” – mondta a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója.


Az elmúlt hetek napi középhőmérséklete 2-5 fokkal volt magasabb a legutóbbi évek átlagához viszonyítva. A három hetes előrejelzés továbbra sem biztató a mezőgazdaság szempontjából. „A következő időszakban, úgy január második feléig összességében az ilyenkor megszokottnál melegebb időjárás várható, és továbbra sem túlságosan csapadékos. Az eddig kialakult csapadékhiány folytatódik, bár a mostaninál enyhén csapadékosabb idő következik majd” – mondta Szegedi Sándor, a Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszékének vezetője.

Az enyhe télnek azért sokan örülnek Debrecenben, főleg az alacsony fűtésszámlák miatt. A jövő héten ugyanis akár 6-10 Celsius-fokos meleg is lehet.

Az Egyesült Államokban viszont több évtizedes hideg-rekordok dőlhetnek meg. Bővebben>>>

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A Bëlga egy számának sorával üzent Bayer Zsolt a gyalázkodó DK-soknak + videó

A Bëlga egy számának sorával üzent Bayer Zsolt a gyalázkodó DK-soknak + videó

Minősíthetetlen stílusban sértegette Császár Attila újságírót Rónai Sándor, Barkóczi Balázs pedofilsegítőnek nevezte Futó Boglárka riportert, a tejszínhabra a cseresznyét pedig Gyurcsány Ferenc tette fel az Országgyűlésben. Bayer Zsolt sem hagyta szó nélkül a DK-s politikusok vállalhatatlan magatartását a Bayer show-ban. Így üzent nekik.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!