2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Snowdent is meghallgatná a magyar vizsgálóbizottság

Edward Snowdent, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség titkos adatgyűjtését leleplező volt informatikust is meghallgatná a lehallgatási botrány magyarországi szálainak feltárására létrejött országgyűlési vizsgálóbizottság. Ezt a testület elnöke, Kocsis Máté közölte az eseti bizottság alakuló ülése után. Még tavaly derült ki, hogy az amerikaiak több más európai országhoz hasonlóan Magyarországon is lehallgathattak vezető politikusokat, köztük a miniszterelnököt is. Az emiatt alakult parlamenti vizsgálóbizottság következő ülésén elsőként a belügyminisztert, a külügyminisztert és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt hallgatja majd meg, de szeretnék meghívni a rövidesen Budapestre érkező új amerikai nagykövetet is.

Pintér Sándor belügyminiszert, Martonyi János külügyminisztert és Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárt is meghallgatja majd az amerikai lehallgatási botrány magyar szálait vizsgáló parlamenti bizottság.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt alkalmazottja, Edward Snowden tavaly nyáron szivárogtatott ki először információkat arról, hogy az Egyesült Államok a világ szinte minden országában titkos adatgyűjtést folytat. A WikiLeaks pedig tavaly októberben tett közzé egy illusztrációt a lehallgató-átjátszó központokról, amelyek között a Budapest is szerepelt. A Külügyminisztérium már ekkor magyarázatot követelt és tudni szerette volna, hogy a Parlament épületétől néhány száz méterre álló amerikai nagykövetségből lehallgattak-e például kormánytagokat is?

„Javaslatot tennék arra is, hogy az Európa Parlament és a tanács kísérletéhez hasonlóan mi is tegyünk kísérletet arra, hogy a botrány nyilvánosságra hozóját, Edward Snowdent is valamilyen módon meg tudjuk hallgatni, ha kell, egy – ahogy az Európa Tanácsban is erre javaslatot tettek – videokonferencia segítésével. Nyilvánvalóan erre az esély nem túl nagy, de kísérletet tegyünk rá, mert nagyban segítené a munkánkat” – mondta Kocsis Máté.

Kocsis indítványozta azt is, hogy a vizsgálóbizottság ülésein állandó meghívottként vegyen részt Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. A testület fideszes alelnöke pedig a magyar és amerikai diplomaták mellett meghívná a rövidesen Budapestre érkező új amerikai nagykövetet is, aki a múlt heti, washingtoni szenátusi meghallgatásán a magyarországi demokrácia helyzetét kritizálta.

A testület szocialista alelnöke, Iváncsik Imre az Európai Parlament hasonló témájú jelentését is megvizsgálná. A testület meghallgatja majd az amerikai támogatásból működő hazai politikai és civil szervezetek vezetőit is.

A vizsgálóbizottság ügyrendjét és munkatervét a nyolctagú testület egyhangúlag támogatta, az ülésen csak Mile Lajos LMP-s képviselő nem vett részt. A testületnek március 18-ig kell elkészítenie a jelentését a magyar Országgyűlés számára.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Dömötör Csaba: nem ilyen Európai Unióról álmodtunk

Dömötör Csaba: nem ilyen Európai Unióról álmodtunk

Ha húsz év tapasztalatait egy mondatban kellene összefoglalni, nem ilyen Európai Unióról álmodtunk - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán, Magyarország EU-csatlakozásának húszéves évfordulója alkalmából Facebook-oldalán közzétett videónyilatkozatában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!