2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

„Ezt nem Orbán Viktor találta ki, ez a legtermészetesebb igénye az embernek”

Belátta a kormány, hogy az élet több részén kell segíteni a családokat, hogy megszülessenek a tervezett gyermekek – így reagált a Három Királyfi Három Királylány mozgalom a kormány 7 pontos akciótervére. Skrabski Fruzsinát, a mozgalom vezetőjét kérdezzük a Magyarország élőben stúdiójában.

  • „Ezt nem Orbán Viktor találta ki, ez a legtermészetesebb igénye az embernek”

Skrabski Fruzsina történelmi jelentőségűnek tartja a miniszterelnök által bejelentett hétpontos családvédelmi akciótervet, amely a most tíz éves Három Királyfi Három Királylány mozgalom céljaival teljesen egybevág. „Egy olyan esemény, amely ritkán történik, hogy ennyire koncepciózusan és eldöntötten egy kormány kitűz egy ilyen célt, és mindent alávet” – fogalmazott.

A mozgalom vezetője nagyon jónak tartja, hogy komoly hangsúlyt kap a családpolitika, valamint, hogy a család fogalmáról egyre gyakrabban esik szó pozitív felütéssel, ami miatt – meglátása szerint – az emberek egyre inkább abban kezdenek gondolkodni, hogy mennyire jó családot alapítani. „Az, hogy ez anyagi előnyt jelent, az kifejezetten jó dolog” – tette hozzá.

Nem csak a magyar, de az európai fiatalság körében is van egy olyan „trend”, hogy nagyon magányosak, nem találnak párt, Skrabski Fruzsina ezért olyan közösségeket létrehozását látja szükségesnek, amelyek nekik tudnak támogatást adni. „Hogyha a szomszéd segít egy fiatal párnak, akkor ez, a kutatások szerint segíti őket abban, hogy megszüljék a második és harmadik gyereket. Tehát, ha odafigyelnénk egymásra, és támogatnánk egymást, akkor sokkal boldogabbak lehetnénk” – emelte ki.

Földi-Kovács Andrea a kormány új csomagjára adott reakciók közül példaként említette Kim Lane amerikai jogászprofesszor véleményét, aki úgy próbálja beállítani a magyarországi helyzetet, mintha a politika megpróbálná rákényszeríteni az egyébként vállaltan gyermektelen nőket a szülésre. Ezzel szemben a gyermekvállalási kutatások azt mutatják, hogy „a magyar fiatalok most éppen 2,5 gyermeket szeretnének – nőtt a vágyott gyermekszám – és 90 százalékuk házasságban szeretne élni. Ezt nem Orbán Viktor találta ki, ez a legtermészetesebb igénye az embernek” – válaszolta Skrabski Fruzsina.

Azt pedig mélységesen felháborítónak találja, és minden anya nevében kikérte, hogy egyes vélemények szerint ma Magyarországon szülőgépnek tekintik a nőket. „Annál csodálatosabb dolog, minthogy az ember szülhetett egy gyereket, tényleg nincs. Ha valaki így gondolkodik, azt sajnálom” – fogalmazott.

Tekintse meg a teljes beszélgetést:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!