2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

Simon Ernő: Migránskártya, mint olyan, nem létezik

Hír TV

2019. április 17., szerda 20:36, frissítve: szerda 21:13

Havonta rendszeresen ellenőrzik az anonim migránskártyával rendelkező menedékkérőket, ezért kizártnak tartja az ezzel való visszaélést Simon Ernő. Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának magyarországi szóvivője a Hír TV Magyarország élőben című műsorában helytelennek nevezte a migránskártya kifejezést is, ugyanis a bevándorló ilyet nem kaphatnak, csak ha hivatalosan menedékkérelemért folyamodnak.

A Fidesz az anonim migránskártyák eltörlését szeretné, Brüsszel viszont elégedett a programmal. A két éve indult migránskártya programban eddig több mint 111 ezer ember kapott pénzt, az így elköltött összeg majdnem 7 millió euróra rúg.

"Havonta rendszeresen ellenőrzik a kártyával rendelkező menedékkérőket" - mondta el Simon Ernő az ENSZ menekültügyi főbiztosságának magyarországi szóvivője a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Velkovics Vilmos azon kérdésére, hogy csak márciusban 70 ezren kaptak bankkártyát és mindegyiket ellenőrzik, Simon Ernő úgy reagált:

"Igen, ezek az emberek rendszeresen jelentkeznek minden hónap elején, különben – ilyen szigorú a rendszer – a kártyájukat bevonják és nem érkezik a havi átutalás." 

Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának magyarországi szóvivője egyébként már a kártya elnevezésével sem értett egyet.

„Migránskártya, mint olyan nem létezik, merthogy a migráns magyarul bevándorló, bevándorló pedig ilyen kártyát nem kaphat. Ilyen kártyát csak az kaphat, aki vagy regisztrált menedékkérő – konkrétan Görögországban – vagy elismert menekült."

Simon Ernő hangsúlyozta, ezek a kártyák sok előnnyel járnak. 

"Az az előnye a migránskártyáknak, amit ön így nevez, - szerintünk nem így hívják, hanem bankkártyáknak, amit menedékkérők és menekültek kapnak - az az előnye, hogy sokkal olcsóbb az egész világnak, sokkal hatékonyabb a nemzetközi szervezeteknek és a nemzetközi közösségnek, és ezen túlmenően a helyi közösséget, ami befogadó közösség is sokkal jobban támogatja, ráadásul a menekültek is sokkal inkább embernek érezhetik magukat vele."

Velkovics Vilmos idézte az ENSZ márciusi adatait, mely szerint 70 ezer ember kapott pénzt és közülük alig 12 ezeren jogosultak menekültstátuszra.

Hír TV