2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Senkit nem hallgattak ki az Arton-ügyben

Szánthó Péter

2017. augusztus 30., szerda 10:21, frissítve: szerda 17:06

Április óta egyetlen gyanúsítottat sem hallgattak ki a hatóságok az Arton Capitalnál történt betörés ügyében – tudta meg a Hír TV online a rendőrségtől. A letelepedési kötvényekkel foglalkozó cégtől több százmilliónyi készpénzt, illetve bizalmas dokumentumokat is elloptak. Az ügynek nemzetbiztonsági kockázata is lehet, ám ennek ellenére a kormánypártok nem akarják bizottság elé vinni a témát. A háttérben felsejlik Habony Árpád és a kötvényprogram ötletgazdája, Rogán Antal miniszter is.

Bár a folyamatban lévő nyomozásról több információt nem osztott meg a rendőrség, annyi biztos, az Arton Capitalhoz történt áprilisi betörés kapcsán közel négy hónap elteltével sem hallgattak ki gyanúsítottat. Azt is megkérdeztük, tanúkat hallgattak-e meg az ügy kapcsán, és ha igen, hányat, ám erre a kérdésünkre nem válaszolt a sajtóosztály.

Ismert, a letelepedési kötvényeket forgalmazó vállalat irodájába áprilisban törtek be eddig ismeretlenek. A cég leginkább az arab országokban, Afrikában és Ázsia egyes részein árulta a magyar papírokat a külföldieknek. A rablók nagyjából félmilliárd forintnyi euró mellett a letelepedésikötvény-eladások teljes dokumentációját is elvitték az irodából.

Profi munka

A betörők profi módon juthattak be az épületbe, és állítólag a rendőrség külön nyomozócsoportot is felállított annak érdekében, hogy felgöngyölítsék az ügyet. Ők elemezték a környék térfigyelő kameráinak felvételeit is, de eddig nem akadtak nyomra. A videókon állítólag sem gyanús alak, sem a széf, sem pedig a lopott szerver nem tűnt fel.

Az ügy nemzetbiztonsági kockázatot is rejthet, mivel az ellopott dokumentumok között akár minősített adatok is lehettek. Ezt Pintér Sándor nem cáfolta a jobbikos Szilágyi György írásbeli kérdésére. A belügyminiszter a rendőrséghez hasonlóan azzal az indokkal tagadta meg a válaszadást, hogy a nyomozás még folyamatban van.

A háttérben megbúvó Rogán–Habony-szál

Kiderült az is, hogy Rogán Antal és Habony Árpád közös ügyvédje intézi az egyik letelepedési kötvényt forgalmazó társaság hivatalos ügyeit. Kosik Kristóf szerepére a Magyar Nemzet világított rá a cégbírósági iratok alapján. Ráadásul az ügyvéd más szálon is hasznot húzott a letelepedési bizniszen: a Kosik Ügyvédi Iroda ugyanis 5 ezer eurót kapott minden kötvényértékesítés után. A szabályozás pedig világosan előírta, hogy a külföldiek csak a Kosik Ügyvédi Irodát bízhatják meg az elkészült letelepedési engedélyeknek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál való átvételével, az irodának minden kötvényeladásból haszna származhat, a kötvényprogram kapcsán elkönyvelt jutalék milliárdos nagyságrendű.

Az Arton más módon is kötődik Rogán Antalhoz, ugyanis a cég ügyvezetője, Balogh Radosztina a miniszter egyetemi évfolyamtársa volt. A kapcsolat azóta sem szakadt meg, legalábbis a Magyar Nemzet korábban arról írt, hogy Balogh és a letelepedésikötvény-programot kiötlő miniszter rendszeresen találkozni szokott.

Valótlan adatok?

Valótlan adatokat közölhetett az Arton Capital a tavalyi bevételéről. Csak idén közel száz tehetős külföldi vásárolt a cégen keresztül kötvényt. A számítások szerint a vállalkozás átszámítva 18,5 millió forintot kér az ügyintézésért, így a forgalma 2017-ben elérhette az 1,6 milliárd forintot is. A társaság hivatalos beszámolója szerint tavaly mindössze 247 millió forint volt a nettó árbevétele. A bevándorlási hivatal adatai szerint viszont 2016-ban 172 ügyfele volt a cégnek, ami után feltehetően közel 3,2 milliárd forintos bevétele keletkezett csak a szolgáltatási díjból.

Soros miatt ezt sem vizsgálta a bizottság

Az ellenzék többek között az Arton-ügy miatt is összehívta volna az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának rendkívüli ülését július végén, ám a fideszes tagok, élükön Németh Szilárddal bojkottálták az ülést, mivel szerintük Soros György szabta meg a napirendet. Augusztus harmadikán újabb ülést hívott össze az ellenzék, erre csupán azért mentek el a fideszesek, hogy meghallgassák a Nemzeti Választási Iroda elnökét a jövő évi parlamenti választások informatikai biztonságáról, szavazataikkal pedig bizonyos közbeszerzések kiírása alól mentesítették a kormányt.

Az ülés után a rezsibiztos komolytalannak nevezte az ellenzék által felvetett témákat, köztük az Arton-ügyet is: „tartom magam ahhoz, ami miatt nem jöttünk el a hétfői összerángatott, gyakorlatilag úgy fogalmaztunk, hogy Soros György érdekeit szolgáló, Soros György által összehívott bizottsági ülésre. Ez ma kiderült, hogy azok a kérdések, amelyek megfogalmazódtak úgymond az ellenzéki képviselőkben, ezek leginkább hírhamisításon, egyszerű blöffön, hírlapi kacsákon, rosszindulatú ellenzéki hazudozásokon alapulnak” – tette hozzá Németh Szilárd.

Már kérdezni sem lehet róla

Demeter Márta már nem is kérdezheti a Rogán Antal vezette propagandaminisztériumot a letelepedési kötvényekről, ugyanis Kövér László rendre visszautasítja a független képviselő vonatkozó kérdéseit. A házelnök ezt azzal indokolta, hogy azok nem érintik a kormány feladatkörét. Pedig a vitatott konstrukciót a Fidesz–KDNP hívta életre éppen Rogán előterjesztése nyomán, aki korábban a parlament gazdasági bizottságának vezetője volt. Ezért kérdezte a minisztert Demeter, ám helyette többször is államtitkára, Dömötör Csaba adott személyeskedő választ.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!