2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Kövér letiltotta Demetert a kérdezésről

2017. augusztus 1., kedd 09:18, frissítve: kedd 09:23

Nem kérdezheti a Rogán Antal vezette propagandaminisztériumot a letelepedési kötvényekről a független Demeter Márta országgyűlési képviselő, mert a házelnök visszautasította a kérdéseit.

A Magyar Nemzet szerint Kövér László ezt azzal indokolta, hogy azok nem érintik a kormány feladatkörét. Pedig a vitatott konstrukciót a Fidesz–KDNP hívta életre éppen Rogán előterjesztése nyomán, aki korábban a parlament gazdasági bizottságának vezetője volt. Ezért kérdezte a minisztert Demeter, ám helyette államtitkára, Dömötör Csaba adott személyeskedő választ. A gazdag bevándorlók letelepedését biztosító kötvények forgalmazása 330 milliárd forintos fizetési kötelezettséget ró az államra 2018-tól.

A független képviselő többek között arra volt kíváncsi, miként fordulhatott elő, hogy egy héten belül három olyan offshore cég alakult meg a Brit Virgin-szigetek nevű adóparadicsomban, amelyek később több milliárd forintos hasznot zsebelnek be a magyar letelepedésikötvény-programon keresztül. Továbbá az is érdekelte, a miniszter szerint hogyan fordulhatott elő, hogy az egyik offshore cég alapítási kérelme éppen egy nappal azelőtt érkezett meg a Brit Virgin-szigetekre, hogy Rogán Antal beadta a törvénymódosítási indítványát az Országgyűlésnek.

Mindezek azért húsba vágóan fontos kérdések, mert a letelepedésikötvény-üzletben részt vevő offshore cégek óriási bevételre tettek szert: eddig 130 milliárd forint üthette a markukat, de ha mindenki megkapja az engedélyt, 180 milliárd forintot is keresnek az üzleten, amelynek során húszezer bevándorló kapott magyarországi tartózkodásra lehetőséget. Ráadásul a szóban forgó cégek kapcsán számtalanszor felvetődött már Rogán Antal miniszternek és Habony Árpádnak, a kormányfő informális tanácsadójának neve. Nem mellékes például, hogy Kosik Kristóf – Rogán Antal és Habony Árpád ügyvédje – intézi az egyik letelepedésikötvény-forgalmazó, az Arton Capital Hungary Kft. hivatalos ügyeit – emeli ki a lap.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!