2021. július 24.,
szombat, Kinga, Kincső napja

Segítségnyújtásból lincselés Encsen

Hír TV

2018. november 26., hétfő 21:40, frissítve: hétfő 23:12

A szülők felelősségét vizsgálná a Mi Hazánk Mozgalom az októberben történt encsi gázolás ügyében. A borsodi településen egy öt éves kislányt ütött el egy nő, amikor az váratlanul kiszaladt a kocsija elé. A nő próbált segíteni az elsodort gyereken, de a kislány rokonai megverték, és az autóját is összetörték. A Jobbikból kivált radikális párt szerint sok kisgyerek kószál felügyelet nélkül a megye útjain, ami azért fordulhat elő, mert szüleik nem gondoskodnak róluk megfelelően.

A baleset helyszínét mutatja ez a helyi asszony. Itt ütötték el októberben azt az 5 éves kislányt, aki egy út szélén parkoló teherautó takarásából szaladt ki az útra. A volánnál ülő 52 éves nem tudta elkerülni a balesetet. Elsodorta a kislányt, az autóval pedig egy villanyoszlopnak csapódott. Kiszállt, hogy segítsen a gyereknek, de a kislány rokonai körbevették az autóját, és bántalmazni kezdték a nőt. Több fogát kiverték. Egy 19 és egy 27 éves férfit a helyszínen előállítottak.

A Mi Hazánk Mozgalom szerint egyre gyakrabban fordulnak elő hasonló bűncselekmények Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A párt ezért kezdeményezi, hogy a lincselés fogalma szerepeljen a büntető törvénykönyvben. Az encsi gázolással kapcsolatban pedig vizsgálná a szülők felelősségét is.

A magyar gyermekvédelmi törvény egyébként egyértelműen fogalmaz, a szülő felelőssége a gyermek értelmi, érzelmi, testi fejlődésének a biztonságossá tétele. Nyilvánvaló, hogy egyébként azért kapja a családi pótlékot, és a különböző támogatásokat is a szülő, hogy a gyermekét biztonságosan, megfelelőképpen nevelje, és azt gondoljuk, hogy ez egyértelműen a szülőnek a felelőssége– mondta el Pakusza Zoltán, a Mi Hazánk Mozgalom Zemplén megyei elnöke szerint a megye nyomornegyedeiben gyakran találkozni hiányos öltözetben, felügyelet nélkül hagyott, közutakon szaladgáló kisgyerekeket, ami több bűncselekményt is felvet.

Akár a kiskorú veszélyeztetése, akár a közúti forgalom veszélyeztetése. Az encsi eset erre volt a legutóbbi példa, ami persze nem most kezdődött, hanem hogyha csak az olaszliszkai esetre utalok, hosszú évek óta szinte minden évben megismétlődik. Mi ennek szeretnénk gátat vetni azzal is, hogy a hatóságok felelősségét, illetőleg intézkedéseit is firtatjuk, ezért kérdéssel fordultunk a megyei rendőrkapitányság felé, és az Encsi Gyermekvédelmi Szolgálat felé, hogy milyen intézkedéseket tettek az Encs-fügedi kvázi lincseléses eset miatt– nyilatkozta Pasztorniczki István a Mi Hazánk Mozgalom Zempléni Szervezetének elnöke. Az elmúlt hat évben hat hasonló erőszakos bűncselekmény történt Borsod megyében.