2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Belföld

Sándor István nem egyszerű áldozat, őt kivégezték

Boldoggá avatták Sándor István szalézi szerzetest. A szolnoki születésű vértanút 1953. június 8-án államellenes szervezkedés vádja miatt koncepciós eljárás során végezték ki.

A kommunista hatalom nem tűrte, hogy Sándor István annak ellenére végez a munkásfiatalok között keresztény tanítást, hogy betiltották a vallási egyesületeket. Ferenc pápa idén márciusban hagyta jóvá azt a dokumentumot, amelyben elismeri Sándor István vértanúságát. A Szent István-bazilika előtt összegyűlt több ezer ember előtt Erdő Péter bíboros-prímás azt mondta: Sándor István több szempontból is kiemelkedő mártírja a katolikus egyháznak.

Zsúfolásig megtelt a Szent István-bazilika előtti tér, a szolnoki születésű Sándor István boldoggá avatási szertartásán. A szalézi szerzetest a kommunista hatalom államellenes tevékenységgel vádolta, majd koncepciós eljárás során 1953 június 8-án kivégeztette. Sándor István bűne az volt, hogy a vallási tevékenységek betiltása után is keresztény értékekre tanította a munkásfiatalokat, köztök több az ÁVH szolgálatában álló tisztet is.

– Gépies és elidegenített világunkban ma is aktuális Sándor István üzenete. Egyéni és közösségi boldogulásunk útja Isten terve szerint a jól végzett munka – mondta Erdő Péter, hozzátéve: Sándor István személyében tehát a munkáját hittel és szeretettel végző ember példaképét tisztelhetjük. De Sándor István vértanúsága más szempontból is különleges. Őt nem egyszerűen elhurcolták. Nem magyarázat nélkül végrehajtott merénylet áldozata lett. Még csak nem is a börtön vagy a munkatáborok szenvedései okozták a halálát. Őt kivégezték – fogalmazott az esztergom-budapesti érsek.

Ferenc pápa idén márciusban hagyta jóvá azt a dokumentumot, amelyben elismeri Sándor István vértanúságát. A szentatya üzenetében méltatta a szalézi szerzetest, amiért nem menekült el sorsa elől, és bátran kiállt a keresztény értékek mellett. Ferenc pápa szerint tevékenysége annak a példája, hogy mennyire fontos a fiatalok nevelése egy olyan világban, amikor a szeretet, a megbocsátás, a testvériség értékei semmibe vesznek.

„A keresztények számára a vértanúság a hit legfőbb tanúságtétele, a remény és a szeretet megnyilvánulása. Minden szalézi papot vagy testvért az új boldog emlékeztet arra, hogy az Istennek szentelt élet egy valódi vér nélküli mártíromság, amely napról napra kiteljesedik” – fogalmazott a szertartáson Angelo Amato, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa.

A boldoggá avatási szertartáson részt vett többi között Áder János köztársasági elnök, Kövér László házelnök, valamint Völner Pál államtitkár, a szalézi szerzetesrend magyarországi letelepedésének 100. évfordulója alkalmából rendezett centenáriumi év védnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!