2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Koronavírus - Magyarország még mindig a megelőzés szakaszában van

Összeült a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs. Az ülésről sajtótájékoztató tartott Müller Cecília, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője és Papp Károly rendőr altábornagy, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója. Men

  • Koronavírus - Magyarország még mindig a megelőzés szakaszában van

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, az országos tisztifőorvos közlése szerint az Olaszországból autóval közúton érkezőkre egyelőre nem vezetnek be korlátozást.

Az olasz határhoz legközelebb fekvő, tornyiszentmiklósi magyar-szlovén határátkelőnél tapasztalhatókról számolt be a Hír TV tudósítója, Szilágyi Jenő.

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs soron kívüli tájékoztatást kért az olasz hatóságoktól.

Müller Cecília, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője és Papp Károly rendőr altábornagy, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója tart sajtótájékoztatót.

Az operatív törzs ülésén részt vett Olaszország Magyarország nagykövete is, aki mintegy 70 percben adott tájékoztatást az Olaszországban kialakult helyzetről. 

Müller Cecília elmondta, a hétvégén megváltozott a járványügyi helyzet, hiszen Olaszországban járványos mértékben előfordul a koronavírus.

A megbízott tiszti főorvos megerősítette, 

Magyarországon mind a mai napig egyetlenegy esetet sem azonosítottak, tehát nincs koronavírussal fertőzöttről tudomása a Nemzeti Népegészségügyi Központnak.

A  megváltozott járványügyi helyzet miatt feltétlenül szükséges egy új szakmai megfontolásból tekinteni az eseményekre - tette hozzá. 

Ma reggelre 150-re növekedett a megerősített koronavírusos betegek száma Olaszországban, Lombardia és Veneto tartományban - számolt be az olasz nagykövet tájékoztatójáról Müller Cecília. Néhány esetet diagnosztizáltak Piemont régióban és Emilia Romagna tartományban.

A reggeli adatok szerint eddig 3 haláleset történt koronavírus fertőzés következtében és mindegyik esetében nagyon legyengült, idős szervezetről volt szó - mondta el a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője. Vagyis elsősorban idős embereket valamint krónikus betegségben szenvedőket érint a betegség.

Magyarország még mindig a megelőzés szakaszában van

- hívta fel rá a figyelmet Müller Cecília.

Magyarország különösen fókuszál a járványügyi gócból érkezőkre, hiszen - mint arra rámutatott - azt a helyzetet, hogy jelenleg hazánkban nincs megbetegedés és ezt szeretnék a lehető leghosszabb ideig fenntartani. 

A Szent László Kórházban karanténba került magyar diákcsoporttal kapcsolatban elmondta, velük együtt összesen 18-an vannak karanténban, amire azért volt szükség, hogy a maximális biztonságra törekedve meg lehessen védeni a diákokat, valamint a közösséget is. 

A megbízott tiszti főorvos arról is beszámolt, hogy mostantól

a debreceni repülőtéren is mérik az utasok testhőmérsékletét.

Erre azért volt szükség, mert Debrecenbe érkezik Olaszországból repülőgép. 

 

Bartos Mónika: ebben a tanévben nem utaznak Kínába nyelvtanuló diákok

Ebben a tanévben nem utaznak Kínába a nyelvtanuló diákok a koronavírus-járvány miatt - közölte Bartos Mónika, a külföldi nyelvi kurzusokért felelős miniszteri biztos hétfőn a közmédiának.

Bartos Mónika elmondta, ebben a tanévben indul a külföldi nyelvtanulási program, amelynek egyik célországa Kína, de oda biztosan nem utaznak idén diákok, mert szeretnék őket a koronavírustól megóvni.

Kínába a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium 30-50 diákja utazott volna. Ők az iskola tájékoztatása szerint az Egyesült Királyságot választották, és az angolt fogják anyanyelvi környezetben, az ottani kultúrát megismerve gyakorolni - közölte Bartos Mónika.

A járvány a közép-kínai Vuhan városából indult el tavaly decemberben. A 11 milliós várost több mint egy hónapja vesztegzár alá vonták, aminek köszönhetően a vírus terjedését a legújabb adatok szerint sikerült megfékezni a Vuhannak otthont adó Hupej tartományon kívül.

A helyi hatóságok hétfőn ugyan bejelentették, hogy enyhítik a közlekedésre vonatkozó korlátozásokat a városban, de a döntést néhány órán belül visszavonták. Vuhanban a fertőzöttek száma vasárnap éjfélig elérte a 46 607-et, a betegek közül pedig 1987-en veszítették életüket. A Kínában történt halálozások több mint 76 százalékát, míg a fertőzöttek több mint 60 százalékát jelentették Vuhanból.

 

 

Menczer: Koronavírussal fertőződött meg egy magyar Japánban

Fidesz: Ismét megkérjük a DK-t, hogy ne a koronavírust használja hatalmi céljaihoz!

HírTV / MTI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!