2020. április 4.,
szombat, Izidor napja

Koronavírus - Magyarország még mindig a megelőzés szakaszában van

2020. február 24., hétfő 10:55

Összeült a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs. Az ülésről sajtótájékoztató tartott Müller Cecília, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője és Papp Károly rendőr altábornagy, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója. Men

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, az országos tisztifőorvos közlése szerint az Olaszországból autóval közúton érkezőkre egyelőre nem vezetnek be korlátozást.

Az olasz határhoz legközelebb fekvő, tornyiszentmiklósi magyar-szlovén határátkelőnél tapasztalhatókról számolt be a Hír TV tudósítója, Szilágyi Jenő.

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs soron kívüli tájékoztatást kért az olasz hatóságoktól.

Müller Cecília, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője és Papp Károly rendőr altábornagy, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója tart sajtótájékoztatót.

Az operatív törzs ülésén részt vett Olaszország Magyarország nagykövete is, aki mintegy 70 percben adott tájékoztatást az Olaszországban kialakult helyzetről. 

Müller Cecília elmondta, a hétvégén megváltozott a járványügyi helyzet, hiszen Olaszországban járványos mértékben előfordul a koronavírus.

A megbízott tiszti főorvos megerősítette, 

Magyarországon mind a mai napig egyetlenegy esetet sem azonosítottak, tehát nincs koronavírussal fertőzöttről tudomása a Nemzeti Népegészségügyi Központnak.

A  megváltozott járványügyi helyzet miatt feltétlenül szükséges egy új szakmai megfontolásból tekinteni az eseményekre - tette hozzá. 

Ma reggelre 150-re növekedett a megerősített koronavírusos betegek száma Olaszországban, Lombardia és Veneto tartományban - számolt be az olasz nagykövet tájékoztatójáról Müller Cecília. Néhány esetet diagnosztizáltak Piemont régióban és Emilia Romagna tartományban.

A reggeli adatok szerint eddig 3 haláleset történt koronavírus fertőzés következtében és mindegyik esetében nagyon legyengült, idős szervezetről volt szó - mondta el a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője. Vagyis elsősorban idős embereket valamint krónikus betegségben szenvedőket érint a betegség.

Magyarország még mindig a megelőzés szakaszában van

- hívta fel rá a figyelmet Müller Cecília.

Magyarország különösen fókuszál a járványügyi gócból érkezőkre, hiszen - mint arra rámutatott - azt a helyzetet, hogy jelenleg hazánkban nincs megbetegedés és ezt szeretnék a lehető leghosszabb ideig fenntartani. 

A Szent László Kórházban karanténba került magyar diákcsoporttal kapcsolatban elmondta, velük együtt összesen 18-an vannak karanténban, amire azért volt szükség, hogy a maximális biztonságra törekedve meg lehessen védeni a diákokat, valamint a közösséget is. 

A megbízott tiszti főorvos arról is beszámolt, hogy mostantól

a debreceni repülőtéren is mérik az utasok testhőmérsékletét.

Erre azért volt szükség, mert Debrecenbe érkezik Olaszországból repülőgép. 

 

Bartos Mónika: ebben a tanévben nem utaznak Kínába nyelvtanuló diákok

Ebben a tanévben nem utaznak Kínába a nyelvtanuló diákok a koronavírus-járvány miatt - közölte Bartos Mónika, a külföldi nyelvi kurzusokért felelős miniszteri biztos hétfőn a közmédiának.

Bartos Mónika elmondta, ebben a tanévben indul a külföldi nyelvtanulási program, amelynek egyik célországa Kína, de oda biztosan nem utaznak idén diákok, mert szeretnék őket a koronavírustól megóvni.

Kínába a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium 30-50 diákja utazott volna. Ők az iskola tájékoztatása szerint az Egyesült Királyságot választották, és az angolt fogják anyanyelvi környezetben, az ottani kultúrát megismerve gyakorolni - közölte Bartos Mónika.

A járvány a közép-kínai Vuhan városából indult el tavaly decemberben. A 11 milliós várost több mint egy hónapja vesztegzár alá vonták, aminek köszönhetően a vírus terjedését a legújabb adatok szerint sikerült megfékezni a Vuhannak otthont adó Hupej tartományon kívül.

A helyi hatóságok hétfőn ugyan bejelentették, hogy enyhítik a közlekedésre vonatkozó korlátozásokat a városban, de a döntést néhány órán belül visszavonták. Vuhanban a fertőzöttek száma vasárnap éjfélig elérte a 46 607-et, a betegek közül pedig 1987-en veszítették életüket. A Kínában történt halálozások több mint 76 százalékát, míg a fertőzöttek több mint 60 százalékát jelentették Vuhanból.

 

 

Menczer: Koronavírussal fertőződött meg egy magyar Japánban

Fidesz: Ismét megkérjük a DK-t, hogy ne a koronavírust használja hatalmi céljaihoz!

HírTV / MTI