2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Rohác vallomása dominósort indíthat el

Rohác borított: az Aranykéz utcai robbantásért és Fenyő János megöléséért életfogytiglanra ítélt szlovák bűnöző bevallotta, hogy 1996 novemberében ő végzett Prisztás Józseffel, a fővárosi éjszakai élet ismert alakjával. A vállalkozó megölése miatt két éve egy másik férfit ítéltek el jogerősen. Rohác szerint az orosz–ukrán maffia egy közvetítőn keresztül rendelte meg a bérgyilkosságot.

  • Rohác vallomása dominósort indíthat el

Prisztás Józseffel 1996 novemberében végzett gyilkosa. A fővárosi éjszakai élet ismert vállalkozóját fényes nappal, gépkocsija mellett lőtte le támadója, aki kerékpárral menekült el a helyszínről. Sokak szerint ezzel a gyilkossággal kezdődött a 90-es évek magyar maffiaháborúja. A Prisztás-ügyben végül 20 évet kellett várni a jogerős ítéletre.

„Prisztás József sértett megölésére nem került volna sor Portik Tamás elsőrendű vádlott eltervezett elkövetői magatartása, sem pedig Hatvani István másodrendű vádlott hidegvérű kivitelezése, végrehajtása nélkül” – ismertette Rádei Géza tanácsvezető bíró 2016. májusában.

A Fővárosi Ítélőtábla az olajbűnözésben érintett Portikot 15, testőrét szintén 15 évnyi fegyházra ítélte a gyilkosság miatt. Jozef Rohác akkor nem került képbe. Az Aranykéz utcai robbantásért és Fenyő János megöléséért életfogytiglanra ítélt szlovák bűnöző tavaly, először a Riasztás című magazinnak jelezte, hogy beszélni akar.

„De ami megdöbbentőbb, az a Prisztás-ügy. A nyomozóhatóságnak körülbelül egy éve jelzem, hogy ebben az ügyben ártatlan emberek vannak elítélve 15 évekre. Én ismerem az ügy hátterét, vannak bizonyítékok, ismerem az elkövetőt, és meg akarom nevezni” – fogalmazott.

Rohácot kedden hallgatta ki a Nemzeti Nyomozó Iroda a Prisztás-ügyben elrendelt perújítási eljárásban. Ügyvédje szerint azért tett vallomást, mert nem akarta, hogy valaki ártatlanul üljön helyette. „Ő azt állítja nagyon határozottan, hogy Prisztás Józsefet ő ölte meg, nem az a személy, akit ezzel kapcsolatosan a bíróság jogerősen elítélt” – közölte Fülöp Tamás ügyvéd.

Rohác nem ismerte áldozatát és a megbízó személyéről is csak közvetett információi vannak. „Ő annyit mondott el, hogy az ő tudomása szerint, de ezt is csak hallotta, az orosz–ukrán maffiától érkezett ez az akarat, és így jutott el hozzá maga, ez a hát, idézőjelben vett megbízás” – tette hozzá Fülöp Tamás.

Rohác vallomása nemcsak a Prisztás-ügyre lesz hatással, mondja a szervezett bűnözés történetét kutató egyetemi oktató. „Egy ilyen megnyugtatóan zárult ügybe bele, hogy is mondjam csak, bele kekszelni, beletrombitálni azt, hogy én vagyok az elkövető, azzal valójában egy dominósort lehet elindítani” – nyilatkozta Berzsenyi Tamás, az ELTE oktatója.

A Prszitás-gyilkosságért felbujtóként elítélt Portik ügyvédje is lépni akar: Rohác vallomására hivatkozva perújítást kezdeményez majd.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Karácsony duzzog, de Ceglédi helyretette

Karácsony duzzog, de Ceglédi helyretette

Kedden reggel bejelentette indulását a főpolgármester-választáson Vitézy Dávid. A hírre Karácsony Gergely azonnal reagált. Mint a főpolgármester írta, „a szabad Budapest a menekülőket befogadja, a betolakodókat legyőzi”.
Íme, a Magyar Péter mögött álló „életművész” vállalkozó

Íme, a Magyar Péter mögött álló „életművész” vállalkozó

A politikusi babérokra törő Magyar Péter barátja saját bevallása szerint életművész, aki egy igazi aranyifjú életét éli, síeléssel, vitorlázással, drága külföldi luxusutakkal - írta a Metropol. A lap hozzáteszi, a férfi életmódja nagyon hasonlít a sokszoros milliárdos Mártha Imre fővárosi cégvezérére.
Márki-Zay: tudomásul veszem, ha kiderül, hogy Korányiék hazudtak

Márki-Zay: tudomásul veszem, ha kiderül, hogy Korányiék hazudtak

„Nincs ebben semmi, felőlem simán lehet emögött a Soros. Ez nem az én dolgom, hanem az Action for Democracy-é (A4D)” – jelentette ki Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnöke a Mandiner azon kérdésére, miként értékeli, hogy kiderült: szinte teljes egészében Soros Györgytől származnak a baloldal kampányára külföldről érkezett milliárdok.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!