2024. 05. 23. Csütörtök Dezső napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Roger Scruton filozófiai örökségéről tartottak konferenciát Budapesten

Roger Scruton életének jelentős részét töltötte Közép-Európában, a térséggel egyfajta szimbiózisban élt: ő ugyanúgy hatott a régió államainak politikai, kulturális és társadalmi folyamataira, mint ahogyan azok hatottak munkásságára és világképére.

  • Roger Scruton filozófiai örökségéről tartottak konferenciát Budapesten

Joggal jelenthetjük ki, hogy kevés brit gyakorolt akkora hatást Közép-Kelet-Európára, mint Sir Roger Scruton. A 2020-ban elhunyt filozófust ezer szál kötötte a régióhoz, negyven évig élt itt és konzervatív gondolkodása jelentős hatást gyakorolt napjaink térségbeli jobboldali politikai pártjaira, mozgalmaira – beleértve a magyar kormánypártokat is. Hagyatékának magyarországi jelentőségét mi sem mutatja jobban, minthogy egy közösségi teret és egy kávézót is elneveztek róla, melyek hétről-hétre helyszínéül szolgálnak a különböző, konzervativizmushoz ilyen-olyan módon kötődő eseményeknek.

Így rendezték meg szerdán „A Dove Descending” – Roger Scruton in Eastern Europe for 40 years” című konferencia is, ahol Scruton személyét és munkásságát jól ismerő előadók osztották meg személyes tapasztalataikat, emlékeiket és gondolataikat a filozófus Közép-Kelet-Európára gyakorolt hatásáról. Megnyitó beszédében Scruton özvegye, Sophie Scruton rámutatott, a térség és egykori férje közötti kapcsolat nem volt egyoldalú: ahogyan Scruton hatott a régió országaira, úgy azok is jelentős ráhatással voltak a filozófus munkásságára, világképére és gondolkodására. Sophie Scruton szavai szerint egykori férjét elvarázsolták a közép-európai városok építészeti megoldásai, a vidék nyugodtsága, ugyanakkor a kommunizmus jelképeként felemelkedő panel lakótelepek már kevésbé vonzották. „Átlátott a kommunizmus szabadságról és egyenlőségről szóló hamis szlogenjein, és nem félt harcolni ellenük” – húzta alá. Utazásai során szemináriumokat tartott olyan közönségnek, akik hittek a polgári intézmények, civil kezdeményezések erejében a felülről irányított állam eszméjével szemben.

A konferencián felszólalt Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is, akit hosszú barátság kötött Scrutonhoz. Megismerkedésüknek körülményei kapcsán elmondta, hogy – a sors fintoraként – Soros Györgynek közvetetten nagy szerepe volt Scruton és Magyarország jó kapcsolatának kialakulásában, hiszen Németh és még sokan mások a magyarországi jobboldal meghatározó alakjai közül Soros-ösztöndíjjal tudtak Nagy-Britanniában tanulni. Németh Zsolt kiemelte, Scruton Közép-Európára gyakorolt hatásának egyik legnagyobb eredménye a kommunizmus hamvain feléledő új jobboldal felfedezése volt. „Roger Scruton örökség és felénk mutatott elkötelezettsége kulcstényezőjévé vált a politikai életnek és a polgári együttműködésnek” – húzta alá a parlament külügyi bizottságának elnöke.

teljes cikk a Mandiner honlapján olvasható.

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!