2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Belföld

Roger Scruton emlékére rendeztek kerekasztal-beszélgetést a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

A januárban elhunyt angol konzervatív író-filozófus, Roger Scruton emlékére rendezett kerekasztal-beszélgetést a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpontja kedden Budapesten.

  • Roger Scruton emlékére rendeztek kerekasztal-beszélgetést a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Az NKE campusán megtartott esemény előtt Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke újságíróknak azt mondta, hogy Roger Scruton már a rendszerváltást megelőzően nagyon aktív szerepet vállalt Közép-Európában. Magyarországon, Lengyelországban és Csehszlovákiában is többször megfordult - idézte fel.

Az elmúlt években a konzervativizmus, a kereszténydemokrácia felértékelődött - mutatott rá Németh Zsolt.

Ő volt az, aki minket is felbátorított arra, hogy a konzervativizmus nem a múlt része, hanem van aktuális üzenete a 21. század Európájának is - hangsúlyozta.

A kormánypárti politikus emlékeztetett arra is, hogy a konzervatív gondolkodót 75. születésnapja alkalmából a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetésben részesítette Áder János köztársasági elnök. A kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnök adta át múlt év december elején a londoni magyar nagykövetségen.

Angol nyelvű előadásában Németh Zsolt meghatározónak nevezte azt a fajta konzervatív odafigyelést, amit Roger Scruton a rendszerváltozás idején "nyújtott irányunkban". Hozzátette: Roger Scruton már 1968-ban, majd a mai kortárs progresszív-liberális világban is nagyon bátor módon vállalta fel a konzervatív forradalmár szerepét.

Roger Scruton ezen attitűdje az elmúlt öt évben nagyon közel hozta őt térségünkhöz, Közép-Európához - hangoztatta a külügyi bizottság elnöke.

Németh Zsolt álláspontja szerint a filozófus számára is fontos volt, hogy az általa képviselt értékek megjelentek néhány közép-európai ország politikájában.

A kerekasztal-beszélgetésen Marek Matraszek, Roger Scruton lengyel barátja és tanítványa többek között arról beszélt, hogy a Közép-Európában a rendszerváltás előtt aktivista tevékenységet is kifejtő gondolkodó ellenségesen viszonyult a kommunizmushoz, mert az szemben állt minden olyan értékkel, amiben ő hitt.

Marek Matraszek szerint Roger Scruton sokkolónak találta a kommunizmusnak az emberi kapcsolatokra gyakorolt hatását, majd kitért arra is, hogy II. János Pál pápa munkássága már azelőtt hatással volt rá, hogy megválasztották volna a katolikus egyház vezetőjének.

Török Bernát, a kutatóközpont igazgatója bevezetőjében arról beszélt, hogy Roger Scruton munkássága olyan összefüggéseket tár fel, amelynek köszönhetően a jelenlegi változó világban is otthont találni mind fizikai, mind szellemi értelemben, és az ehhez elvezető értékeket pedig meg kell őrizni.

Sir Roger Scrutont, a Brit Akadémia és a Királyi Irodalmi Társaság tagját, a Buckingham Egyetem és az Oxfordi Egyetem vendégprofesszorát 75 éves korában érte a halál. A filozófus ötvennél több könyv és publikáció szerzője volt.

MTI / Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Csinibaba + videó

Szélesvásznú történelem: Csinibaba + videó

Meghívott vendégeinkkel a kilencvenes évek egyik legnagyobb magyar közönségsikeréről, a Csinibabáról beszélgettünk, melynek népszerűsége a mai napig töretlen, egyes mondataiból szállóigék lettek.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!