2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Rogán: Minden eszközzel meg kell védenünk a kárpátaljai magyarokat

A magyar kisebbség védelme az érdekünk, ehhez minden nemzetközi fórumot meg kell ragadnunk, nem véletlen, hogy a NATO-ban is szóvá tettük, hogy micsoda sérelmek érnek minket – mondta Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke a Péntek 9 című műsorban.

  • Rogán: Minden eszközzel meg kell védenünk a kárpátaljai magyarokat

A héten már arról érkeztek hírek, hogy Ukrajnában vannak olyan szervezetek, amelyek állami segítséggel listázzák az ottani magyarokat, továbbá deportálásról és határ mellett épülő laktanyákról is hallhattunk.

„Ugye először a tényeket kell néznünk – kezdte Rogán. – Ha ezt tesszük, akkor azt is meg kell néznünk, hogy ezek miért történnek.”

A kérdésre a válasz – Rogán szerint – az, hogy Ukrajnában választási kampány zajlik. „A kampányban a jelenlegi elnök, Porosenko és csapata nem áll túl jól, ha jól néztem a legutóbbi előrejelzéseket, a harmadik helyre szorulnak a dobogón, de maximum a másodikra, magyarul vesztésre állnak. Ilyenkor elő szokták húzni a magyar kártyát” – jelentette ki a kabinetfőnök.

Rogán azzal folytatta, hogy a magyar kormánynak a magyar kisebbség védelme az érdeke, ehhez pedig minden nemzetközi fórumot megragadnak. „Nem véletlen hogy a NATO-ban is szóvá tettük, hogy micsoda sérelmek érnek mindent. Ezt éppúgy tudják Washingtonban, mint bárhol máshol. Ezt nem tudják fű alatt csinálni, ez egy védelem számunkra, de közben támadnak is minket” – mondta.

A fideszes politikus szerint ugyanolyan forgatókönyv alapján zajlanak az események, ahogy már megszokhattuk. „Jelentek meg olyan cikkek, amelyek szerint Soros György egyik meghatározó embere arról beszélt, hogy jelentős szerepük volt az ukrán kormány hatalomra jutásában, és az embereik ott vannak a kormányban” – véli Rogán.

Hozzátette, az európai baloldal kőkemény küzdelmet folytat ideológiai témákban, őket nem érdeklik a kisebbségi ügyek. „Nekik a bevándorlók a fontosak, nem pedig az őshonos kisebbségek. A külügyminisztérium most azon dolgozik, hogy jogi lépéseket tegyen az ukrajnai magyarok védelme érdekében.”

Rogán úgy gondolja, világosan látszik, hogy Ukrajna jogszabályok sorozatát szegi meg, például Magyarországgal, vagy más országokkal aláírt, a kisebbségek védelme érdekében született egyezményeket sem tart be. „Rosszabb helyzetbe hozták az ukrajnai magyar kisebbséget, min amilyenben korábban volt, vagyis visszalépések történtek” – nyilatkozta a kabinetfőnök a Péntek 9-ben.

A teljes adás:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!