2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Belföld

Rogán: Januárban születhet döntés a harmadik rezsicsökkentésről

Január elején döntenek a kormánypártok a harmadik rezsicsökkentés mértékéről, és arról, hogy mely közüzemi szolgáltatások lesznek olcsóbbak – erről a Fidesz frakcióvezetője beszélt a Hír TV-ben. Rogán Antal elmondta, hogy a döntés előtt tárgyalnak az Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökével, aki kinevezése előtt maga is a kormánypárt országgyűlési képviselője volt. Az eddigi rezsicsökkentések eredményeként egy átlagos magyar család több mint egy havi átlagfizetést takarított meg – derül ki a tarifák meghatározásáért felelős minisztérium számításaiból. Baloldali politikusok nyilatkozatai alapján az MSZP és a Bajnai-szövetség valószínűleg megszüntetné a mindenkire egyformán érvényes díjcsökkentést, és újra a rászorultsági elvet alkalmazná.

„A rezsicsökkentésnek az elmúlt egy éve a magyar lakosság számára érzékelhető, pregnáns költségmegtakarítást hozott.” Csak a gázon egyhavi átlagfizetést spórolt meg egy átlagos magyar család – ismertette a kormányzati számításokat a közüzemi költségek meghatározásáért felelős Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

Egy olyan két gyermekes családban, ahol mindkét szülő dolgozik, átlagosan havi 12 ezer forinttal lett alacsonyabb a gázszámla. A panellakásban élő nyugdíjas házaspárok pedig 106 ezer forinttal fizettek kevesebbet a távfűtésért, mint tavaly. Az áram-, majd a víz-, a csatorna- és a szemétszállítás árának csökkentése további megtakarítást eredményezett. – Ez a folyamat fenntartható, bizonyításául ezt a munkát az előbb említett harmadik lépcső előkészítésével folytatni fogjuk. A folytatás részét képezi a közműveknek az átfogó szabályozása, ennek a részét képezi az 1994–95-ben privatizált szolgáltatóknak jelentős részének a visszavásárlása. Nem államosítása, visszavásárlása! – hangsúlyozta Fónagy János az NFM parlamenti államtitkára.

A harmadik rezsicsökkentésről a miniszterelnök beszélt először. Orbán Viktor egy pénteki rendezvényen azt mondta, hogy a Fidesz frakcióvezetője már elkezdte az előkészítő munkát. Rogán Antal hétfőn tájékoztatja képviselőtársait. Ezt a politikus maga közölte a Hír TV P8 című műsorában. „A pontos számok kialakítása miatt föláll majd egy munkacsoport, amit én és Fónagy János államtitkár úr vezetünk, valamint Németh Szilárd képviselő úr. Meg fogjuk hívni a munkacsoport következő ülésére az energiahivatal elnökét, Dorkota Lajost, hiszen vannak kérdéseink a számokat illetően. Ezt követően alakítjuk ki a végleges állásfoglalásunkat. Azt gondolom, január elején, a Fidesz következő frakciónyitó ülése fog dönteni a pontos részletekről. Arról is, hogy mit érint a következő rezsicsökkentést, és arról is, hogy milyen mértékű lesz” – mondta Rogán Antal.

A szocialisták igazságtalannak tartják

A baloldal ugyanolyan igazságtalannak tartja a minden fogyasztóra egyformán érvényes rezsicsökkentést, mint az egykulcsos adót. „A Magyar Szocialista Párt minden olyan lépést támogat, amely a rezsicsökkentés kapcsán egyetlen egy fillért is ad az embereknek, csak az ellen tiltakozunk, hogy olyan formában történjen meg ez, hogy a tehetőseknek többet adjon és többet kedvezményezzen mint azoknak, akik erre rászorulnak” – mondta Gúr Nándor.

A Bajnai-párt kampányfogásnak tartja a rezsicsökkentést

Az MSZP szövetségese, a Bajnai Gordon vezette Együtt–PM szerint a hosszú távú megoldást nem az árcsökkentés, hanem az épületek szigetelése jelenti. „Szociálisan igazságos, célzott gázártámogatásra és célzott szociális alapú támogatásra természetesen szükség van, ahogy ez egyébként volt korábban is. Arra, hogy mindenkinek fenntarthatatlan módon csökkenjen a rezsije, nincsen szükség, mert természetesen ez választási kampány a Fidesz részéről, aminek meglesz sajnos a böjtje. Energetikai beruházásokkal, tisztességes szociális támogatási rendszerrel sokkal jobban lehetne ezt a problémát kezelni” – vélekedett Szigetvári Viktor.

A kormány a közműszolgáltatásokat nonprofittá tenné. Az erről szóló jogszabály tavaszig készül el, a törvény rögzítené, hogy a szolgáltatók meghatározó részben köztulajdonba kerülnek. A cégeknek a jövőben a nyereségüket a szolgáltatás működtetésére, fenntartására és fejlesztésére kellene költeniük.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk: Magyar Mozgókép Fesztivál + videó

Svenk: Magyar Mozgókép Fesztivál + videó

A Svenk adásában a magyar hazai filmes élet legnagyobb mustrájáról, a Magyar Mozgókép Fesztiválról is szó lesz. De Selmeczi György zeneszerző is elmondta nekünk, hogy mit gondol a 70-es, 80-as évek magyar filmjeiről, és miért hálás, hogy ezekben részt vehetett.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!