2024. 02. 27. Kedd Edina napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Rogán: A szolgáltatóknál van az a pénz

A szolgáltatók nyereségének szűkebbre szabásával teremtik meg a rezsicsökkentés pénzügyi hátterét – mondta el a Hír TV Péntek8 című műsorában Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője a felsőoktatással kapcsolatban elmondta: a diákhitellel százezer fiatal előtt nyitják meg a továbbtanulás lehetőségét.

A szolgáltatóknál van az a pénz, amiből a tíz százalékos lakossági gáz és áram árcsökkenést tető alá fogják hozni – jelentette ki Rogán Antal. A politikus kiemelte, hogy a 2002-es és 2010-es időszak alatt az inflációt jóval meghaladó mértékben növekedtek ezek a díjak: a háromszorosára drágult a földgáz, két és félszeresére az áram ára. Rogán hozzátette: míg Németországban egy család átlagos jövedelmének hat százalékát teszi ki a rezsiköltség, addig hazánkban ez a mérték a 40 százalékot is elérheti. A kormány szerint ez elfogadhatatlan, ezért csökkentik a háztartások kiadásait – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője.

Arra a felvetésre, hogy ezáltal a szolgáltatások színvonala csökkenni fog, elmondta, hogy a parlamentben tartottak korábban egy vitanapot, amikor is meghatározták, hogy egy szolgáltatónak mit kell teljesíteni; ez februárban törvényi erőre fog emelkedni. „Brüsszelben mérgesek lesznek, de meg tudjuk védeni igazunkat” – tette hozzá. Mint azt a Fidesz frakciója közölte pénteken: a kormány rezsicsökkentő intézkedésének köszönhetően 3,8 millió család megélhetése lesz könnyebb.

Befektetés a jövőbe

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a felsőoktatás körül kialakult vita kapcsán megjegyezte: a döntésnek köszönhetően többen kerülhetnek be a rendszerbe, hiszen eddig 300 milliárd forint állt évente rendelkezésre, hogy finanszírozzák a diákok oktatását, míg most a Diákhitelnek köszönhetően akár 100 ezren is bekerülhetnek a rendszerbe. Kiemelte, hogy az állam valójában nem eladósítja a tanulókat, nem tandíjat vezet be, mint ahogyan azt sokan láttatni akarják, hanem megelőlegezi a fiatalok befektetését a jövőjükbe. A politikus kitért rá, hogy annak is érdemes felvennie a 2 százalékos hitelt, akinek nincsen szüksége rá, hiszen ez nem jelent eladósodást, sőt pénzt keres vele, ha megnézi a mai kamatszinteket. Megjegyezte, hogy azoktól, akik olyan szakra jelentkeznek, hogy nem tudják azt kitermelni, mint a pedagógusok, nem várják el, hogy visszafizessék. Azoknak a magasabb jövedelműeknek, akik olyan munkahelyre kerülnek, a munkáltatójuk lesz az első, aki átvállalja ezt a terhet, hiszen komoly adókedvezményeket kap cserébe.

A politikus a beszélgetés záróakkordjaként arra a felvetésre, hogy ki lesz Simor András utódja, elmondta, hogy nem tartja magát elég idősnek, sem elég unalmasnak, hogy betöltse a posztot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!