2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Ritka betegségek: a végleges gyógyulás szinte kizárt

A hétvégén országszerte megrendezték a ritka betegségek világnapját. Pécsett egész napos családi programot tartott a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége.

Fuher Gábor a neurofibromatózis nevű betegségben szenved. Gyerekkora óta jelentkeztek nála a tünetek, de csak hosszú idő után, hét éve derült ki a pontos diagnózis. „Idegszöveti betegség. Az idegszöveteken lesznek apró daganatocskák, és ezek nyomhatnak látóideget, hallóideget, így halláskárosodást, látáskárosodást okozhatnak” – magyarázta Fuhmer Gábor.

A ritka betegségek közös jellemzője, hogy nagy részüket csak tünetileg lehet kezelni, a végleges gyógyulás kizárt. A Pécsi Tudományegyetemen már a kilencvenes évek végén létrejött egy kizárólag velük foglalkozó intézet. „Ritka betegség mindig is volt, akkor is, amikor pályakezdő voltam, csak valahogy a szisztémásság nem volt meg – mondta a Pécsi Tudományegyetem Orvosgenetikai Intézetének professzora, Melegh Béla. – Tehát nem volt meg az a figyelem, hogy kiemeljük őket, nem jött rá Európa arra, hogy sokkal nagyobb előny származik abból, hogyha együtt próbálják meg.”

Ezeknek az embereknek meg kell tanulniuk együtt élni betegségükkel. „Az európai közösség nagyjából tíz éve jött rá arra, hogy a problémával nem külön, hanem összefogva kell foglalkozni. Nemcsak gyerekeket, de felnőtteket, sőt egész családokat, nagyjából a lakosság 3-5 százalékát érintheti ez a betegségtípus” – fogalmazott Heather Skirton, az Európai Humángenteikai Társaság Orvosi Genetikai Tanácsának elnöke.

Magyarország 2008 óta minden évben, a világ több mint nyolcvan országához hasonlóan, február utolsó hétvégéjén szervez családi programot a ritka betegséggel élőknek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!