2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 04:00

Belföld

Riasztó a pazarlás, és mi, magyarok sem vagyunk kivételek

Az élelmiszerek harmada a szemétdombon végzi a fejlett világban. Riasztó ez a pazarlás, és mi, magyarok sem vagyunk kivételek.

  • Riasztó a pazarlás, és mi, magyarok sem vagyunk kivételek

Gondolkoztak már azon, mi lehet, vagy mi lehetne a sorsa annak a péksüteménynek, amit levesznek az áruház polcáról, aztán otthon mégis a szemetesben landol? És annak a répának vagy krumplinak, ami, habár teljesen jó, de nem szimpatikus mondjuk a formája, ezért inkább a boltban hagyják?

Az élelmiszerpazarlás napjainkra elképesztő méreteket öltött. Számokban kifejezve: mi, magyarok évente fejenként átlagosan 40 kiló élelmiszert dobunk a kukába. Ebbe beleszámítanak nemcsak az otthonunkban szemétbe kerülő, hanem a mezőgazdasági termelés-gyártás során, vagy a kereskedelemben, vendéglátásban kidobott élelmiszerek is. Ez országosan 1,8 millió tonnát jelent. Ha kicsit tágítjuk a kört, Európában az éves pazarlás már 90 millió tonna, az ENSZ élelmezési szervezete, a FAO szerint pedig világszinten évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy kárba.

De muszáj ennek így lennie? Világszerte működnek élelmiszerbankok, ahol megszervezik, hogy a kidobásra ítélt, de még fogyasztható élelem a rászorulóknak jusson. Magyarországon is van ilyen szervezet; a Panaszkönyv stábja el is ment hozzájuk és végignézték egy napjukat.

Részletek a Panaszkönyv adásában:

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!