2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

Rétvári: Az MSZP akkor nem tiltakozott, amikor a miniszterelnök-jelöltje a minimálbér eltörléséről beszélt

Miért nem emelik a közmunkásbért és a minimálbért? – ezt kérdezte mai napirend előtti felszólalásában a kormánytól az MSZP társelnöke. Komjáthi Imre elmondta, hogy senki nem ábrándozik arról, hogy minimálbért keressen, de az is elfogadhatatlan, hogy 2023-ban 155 610 forint lesz a nettó minimálbér.

  • Rétvári: Az MSZP akkor nem tiltakozott, amikor a miniszterelnök-jelöltje a minimálbér eltörléséről beszélt

Az MSZP-s politikus szerint Lengyelországban és Szlovákiában is magasabb minimálbérrel számolnak, és már a románok tervei is meghaladják a magyar összeget. Komjáthi emiatt azt kérte a kormánytól, hogy vezessenek be többkulcsos adózást, akik többet keresnek, azok ne csak összegszerűen, hanem arányaiban is fizessenek több adót. Azt is követeli az MSZP vezetője, hogy a minimálbér legyen tárgyalás eredménye. – Hozzák el a munkabékét! – kérte a kormány képviselőit Komjáthi Imre. Harmadik kívánsága az volt, hogy minden politikai pozícióban lévő személy fizetését fagyasszák be április 3-i szinten.

– A minimálbéresekért való aggodalma akkor lenne minimálisan hiteles, ha amikor kormányoztak, akkor lerakták volna ennek az alapjait, vagy ha felszólaltak volna Márki-Zay Péter azon kijelentése ellen, amikor arról beszélt, hogy nem tartja szükségesnek a minimálbért

– jelezte válaszában a Belügyminisztérium államtitkára. 

Rétvári Bence szerint annyira hiteles Komjáthi Imre mostani felszólalása, mint annak idején, amikor az éhségmeneten Simon Gábor MSZP-alelnökkel együtt vonultak.

– Csak a dollárbaloldal miniszterelnök-jelöltje volt az elmúlt harminc évben, aki azt mondta, hogy a minimálbért el kell törölni – tette hozzá az államtitkár. 

Rétvári Bence emlékeztetett, a szocialisták nyolcévnyi kormányzás alatt 23 500 forinttal emelték a minimálbért. 

Az ezt megelőző nyolc évben, a jobboldali kormány idején, 75 ezer forintról 200 ezerre emelkedett a minimálbér. 

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az emelések előtt a baloldal rendre a munkaerőpiac összeomlásától tartott, a munkanélküliség növekedéséről vizionáltak. 

– Ehhez képest jelenleg négy ország van Európában, ahol alacsonyabb a munkanélküliség, mint nálunk

– közölte Rétvári Bence.

A közmunkával kapcsolatosan az államtitkár felidézte, hogy annak bevezetésekor a segélyek világából kellett kilépni. Az volt a cél, hogy legyen egy érezhető lépés a munka világa felé.

– Mindenkinek segít az állam, ezért van a közfoglalkoztatás is, aminek a megszűnéséről is álhíreket terjesztett a baloldal – emlékeztetett Rétvári. 

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Lehet-e béke Izrael és Irán között? + videó

Lehet-e béke Izrael és Irán között? + videó

A Napi aktuálisban Novák Attila történész jelentkezett be élőben Izraelből. A vele való beszélgetésből a következő témák kerültek szóba: megfenyegette Izraelt az iráni elnök, ma volt a háború 200. napja, az amerikai elnökválasztás hatásai az izraeli konfliktusra, műholdfelvételek szerint egy légvédelmi radart talált el az izraeli válaszcsapás Iránban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!