2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus miatt

Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet a kormány az ország teljes területére a koronavírus-járvány miatt - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten. Délutánra pedig világossá vált, hogy minden megyeszékhelyen elmaradnak a március 15-i ünnepségek.

  • Veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus miatt

Hétpárti egyeztetésre hívta a Fidesz a többi parlamenti pártot

Egyeztetett a magyar és a szlovén belügyminiszter

Telefonon tájékoztatta egymást szerdán Bostjan Poklukar leköszönő szlovén és Pintér Sándor magyar belügyminiszter a két országnak az új koronavírus terjedésének megfékezése érdekében megtett és tervezett intézkedéseiről, törekvéseiről - közölte a Belügyminisztérium (BM) az MTI-vel. 

A közlemény szerint Pintér Sándor ugyanebben a témakörben telefonon kapcsolatba lépett a cseh miniszterelnök kabinetfőnökével is.

A BM korábbi tájékoztatása szerint Pintér Sándor kedden Karl Nehammer osztrák belügyminiszterrel is egyeztetett.

Minden megyeszékhelyen elmaradnak a március 15-i megemlékezések

Egerben és Szekszárdon is úgy döntöttek szerdán, hogy a koronavírus-fertőzés elkerüléséért nem tartják meg a március 15-ei ünnepi programokat, így egyetlen megyeszékhelyen és megyei jogú városban sem lesz megemlékezés. 

Korábban Békéscsabán, Debrecenben, Érden, Győrben, Hódmezővásárhelyen, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nagykanizsán, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Sopronban, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen is bejelentették, hogy elmaradnak a március 15-ei városi megemlékezések.

Egerben is elmarad március 15-én az 1848-as forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett városi ünnepség - közölte a helyi önkormányzat sajtóreferense szerdán az MTI-vel.

Szalay Andrea tájékoztatása szerint a városháza a lakosság biztonságáért, a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozásáért hozta meg döntését.

Jelezte: aki mégis szeretné leróni tiszteletét és koszorút helyezne el az ünnep alkalmából, a megemlékezés tervezett helyszínén, a Petőfi Sándor téren, a költő szobránál egyénileg teheti ezt meg.

Szekszárdon is elmarad a március 15-i városi ünnepség a helyi operatív törzs szerdai döntése értelmében - közölte Balázs László, az önkormányzat kommunikációs munkatársa az MTI-vel.

Azt mondta: a Babits Mihály Általános Iskola diákjainak ünnepi műsorát felvételről vasárnap délelőtt 10 órakor a Babits Mihály Kulturális Központjának közösségi oldalán lehet megnézni.

 

Emmi: Minden iskolai programot, ünnepséget mondjanak le az intézmények

Minden iskolai programot, ünnepséget mondjanak le az iskolák, a tanulók, a pedagógusok és családjuk biztonsága érdekében - ezt kérte a Klebelsberg Központ és az Oktatási Hivatal szerdán abban az újabb levélben, amelyben tájékoztatták a tankerületeket, az iskolákat és az iskolába járó gyerekek szüleit a koronavírus-helyzettel összefüggő legfontosabb intézkedésekről, a megelőzés lehetőségeiről. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a levélben arra kérték az intézmények vezetőit, hogy minden iskolai programot, március 15-ei és más ünnepséget, tábort, erdei iskolát, külföldi utazást, osztálykirándulást - beleértve ebbe a Határtalanul! programot, az Erasmus és Erasmus+ programot, külföldi nyelvtanfolyamot és a testvériskolai látogatásokat is - mondjanak le. A Lázár Ervin-program keretében szervezett valamennyi programot is határozatlan ideig fel kell függeszteni.

Újra felhívták az intézmények vezetőinek figyelmét a rendszeres fertőtlenítés és takarítás, valamint a kézmosószerek és a kézfertőtlenítő szerek folyamatos biztosításának fontosságára, továbbá arra, hogy a kézfertőtlenítő szerek elhelyezésekor ügyeljenek arra is, hogy ezekhez ne csak a pedagógusok, hanem a diákok is hozzáférhessenek.

A korábban már megküldött levelekben foglaltakat megerősítve a tájékoztató részletes információval szolgál a diákoknak, a szülőknek és az intézmények pedagógusainak is arról, mi a teendő, ha valaki bármilyen módon kapcsolatba került fertőzöttel itthon vagy külföldön. A lényeg: ne menjen iskolába, maradjon otthon, haladéktalanul hívja fel telefonon a háziorvosát, és kövesse az ő utasításait.

A szülőknek szóló levélben a Klebelsberg Központ és az Oktatási Hivatal is megerősíti, hogy folyamatosan nyomon követik a járványügyi helyzettel kapcsolatos fejleményeket, állandó kapcsolatot tartanak mind az Emberi Erőforrások Minisztériumával, mind az operatív törzzsel. Ha elrendelnek bármilyen, a hazai köznevelési intézményeket érintő intézkedést, akkor arról soron kívül értesítik mind a tankerületi központokat, mind a köznevelési intézmények vezetőit, akik a szükséges információkkal ellátják a szülőket - közölték.

Határellenőrzés

A magyar-szlovén határon hamarosan visszaállítják az ellenőrzést, hogy Magyarország területére az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából vagy Iránból érkezők ne juthassanak be.

 

Veszélyhelyzetet rendelt el a kormány

Gulyás Gergely elmondta: a kormány a belügyminiszter és az operatív törzs javaslatára arról döntött, hogy

beutazási tilalmat rendel el az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező polgárok számára.

Kivételt az ezen országokból érkező magyar állampolgárok jelentenek, esetükben azonnali hatósági karantént rendelnek el - ismertette. Hozzátette: hatósági határozat írja elő, hogy a lakóhelyét az illető két hétig nem hagyhatja el.

A szlovén, valamint az osztrák schengeni határon ehhez határellenőrzést kell bevezetni, ez a lehető leghamarabb megtörténik. Ezen országokból érkező vonatok, buszok, repülők a visszaállított általános határellenőrzés mellett léphetnek be - tette hozzá. 

Teljes határellenőrzés várható a magyar-horvát határon is - mondta.

Kérdésre válaszolva közölte: ez legkésőbb éjfélig megtörténik.

Tudatta továbbá: megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását.

Ezen rendezvények esetében a rendezők és szervezők felelőssége, hogy ne tartsák meg azokat.

Kitért arra is, hogy a lejáró okiratokat a veszélyhelyzet fennálltáig nem kell megújítani.

A döntések visszavonásig érvényesek - rögzítette a miniszter, aki jelezte: a következő napokban és órákban kormányrendeletek jelennek meg, amelyek egyértelműen tisztázzák a részleteket.

Kifejtette: az intézkedés, amelyre a rendszerváltást óta nem volt példa, a legszélesebb körű jogosítványokat biztosítja az állami hatóságoknak a védekezéshez. Emlékeztetett: a veszélyhelyzet alkotmányos szabályozása világos, és a katasztrófavédelmi törvény tartalmazza a részletszabályokat.

Gulyás Gergely közölte:

intézménylátogatási tilalmat rendelnek el a magyarországi egyetemeken.

Mostantól az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában valósulhat meg, az egyetemi épületek be fognak zárni - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta: várhatóan csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől zárják be az egyetemeket.

A miniszter kiemelte: nagyon sok külföldi hallgató van az egyetemeken, a 13 Magyarországon diagnosztizált betegből 9 külföldi, azaz utóbbiak körében a megbetegedés és a fertőzés veszélye is lényegesen nagyobb.

Pillanatnyilag európai konszenzus van abban, hogy a megbetegedés a gyermekeknél nem jellemző - hangsúlyozta Gulyás Gergely. Hozzátette: a kormány folyamatosan vizsgálja a helyzetet, és ha az élet- és egészségvédelem indokolja, lépni fog, de e pillanatban az iskolák bezárását nem tartja indokoltnak.

Ez a teljes tanév megismétlését és érvénytelenítését eredményezné - jegyezte meg a miniszter.

A Határtalanul! tanulmányi kirándulási programot felfüggesztik, a külföldi osztálykirándulásokat megtiltják, a diákok nyári kéthetes nyelvtanulásának bevezetését egy évvel elhalasztják - ismertette a döntéseket a miniszter.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy szankcióval jár, ha valaki valótlan nyilatkozatot tesz, és az is, ha a karaténhatározatra vonatkozó kötelezettséget megszegi. Megjegyezte: akár a mobiltelefonok cellainformációin keresztül is ellenőrizhető, hogy egy utas honnan érkezett.

Hangsúlyozta:

a helyes sorrend továbbra is az, hogy az emberi életet és egészséget kell megóvni, a gazdasági károk csak ezt követően kerülhetnek szóba.

Ugyanakkor biztosan jelentős gazdasági következményei lesznek a járványnak, az országok többsége azért küzd, hogy elkerülje a recessziót, és Magyarországnak a legjobbak az esélyei erre - vélekedett.

Kérdésre kitért rá: azoknak az esetében, aki az elmúlt napokban elutaztak és a hazatéréssel nehézségük van, a külképviseletek feladata az igények összesítése, majd az operatív törzs vagy a kormány dönt, hogy milyen rendkívüli intézkedésekkel tudnak segíteni nekik.

Közölte: azok esetében, akik repülővel jönnek haza, megkapják az információt, hogy eredetileg honnan indultak, egyébként a határátkelőhelyeken válaszolni kell, hogy jártak-e a belépők Olaszországban.

Ha valaki nem mond igazat, annak büntetőjogi következményei vannak - emlékeztetett.

Megjegyezte: az áruszállítást nem érintik az intézkedések.

Ugyancsak újságírói felvetésre Gulyás Gergely közölte: sokat tett az operatív törzs és a Belügyminisztérium, hogy a fertőzött diákok valamennyi kapcsolatát feltárja, ez nagyon sok munkát jelent. A vizsgálatok tekintetében közölte: van egy WHO-protokoll, ennek megfelelően végeztetik el a vizsgálatokat, ehhez a jelenlegi laborok elegendőnek tűnnek, de ma nem lehet megmondani hány laborvizsgálatra lesz szükség.

Ha kell, lehet további lépéseket tenni a kapacitások bővítésére - magyarázta.

Kitért rá: az arányosság követelménye fennáll, ha szükséges, például egészségügyi szempontból fontos gyártósorokat vehet át a kormány.

A miniszter azt is tudatta, hogy az egyházakkal is egyeztetnek, kikérik a véleményüket a misék, istentiszteletek megrendezéséről.

Közölte: ha az árak esetében visszaélést tapasztalnak, hatósági vizsgálatot indítanak.

A kormánytagok utazásáról elmondta: az európai diplomácia egyébként is visszafogottan fog működni.

A miniszterek dönthetnek a saját utazásukról, miniszteri szinttől lefelé pedig csak miniszteri engedéllyel lehet külföldre utazni - tette hozzá.

Kérdésre közölte: a háziorvosok szerepében egyelőre nem szükséges a változtatás, védelmükre pedig kellő számú maszk biztosított. Elmondta: 60 ezer speciális védelmet biztosító maszk is rendelkezésre áll, amelyet az operatív törzs azon kórházi dolgozók számára biztosít, akik a fertőzött vagy fertőzésgyanús emberekkel foglalkoznak.

Megjegyezte: Németország egyelőre nem exportálja a Magyarországról már vírus terjedésének kezdetekor megrendelt, és a hamburgi kikötőben álló 120 ezer speciális maszkot.

Elmondta azt is, hogy kellő számú teszt végezhető a jelenleg használt 37 állami laboratóriumban.

Közölte: megpróbálnak kellő mennyiségű kézfertőtlenítőt beszerezni, azon munkahelyeken azonban, ahol ez nem áll rendelkezésre, a kézmosás is egyfajta fertőtlenítést jelent.

Közölte:

színházi és mozielőadások maradnak el a jövőben, a bevásárlóközpontokra azonban nem vonatkozik a százfős tilalom.

Az óvodák, bölcsődék önkormányzati fenntartásúak, így a helyhatóságok döntenek azok esetleges bezárásáról. A sok embert foglalkoztató cégeknek is azt ajánlják, hogy saját hatáskörben tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

Azt azonban minden alapot nélkülöző kacsának minősítette a minisztert, hogy a nagyvárosokat lezárnák.

Kapcsolódó anyagok: 

A veszélyhelyzet elrendelése emellett lehetővé teszi, hogy például házi karanténokat is el lehessen rendelni.

MOK: a kormány biztosítsa az egészségügyi dolgozóknak a védőfelszerelést!

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) arra kéri a kormányt, hogy tegyen erőfeszítéseket az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni fertőzésvédelmét biztosító eszközök beszerzése érdekében - jelentette ki a MOK elnöke szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kincses Gyula közölte: nem lehet az amúgy is eladósodott intézményekre terhelni a járvány többletköltségeit, a kormányzatnak biztosítania kell, át kell vállalnia az ellátás finanszírozását.

Hozzátette, a koronavírus-járvány miatt a kamara nem fogja "élesíteni" az önkéntes túlmunka felmondását, amelyet a bértárgyalások sikertelenségének esetére kilátásba helyezett.

Horváth Ildikó: Magyarország harcban áll egy láthatatlan ellenséggel

Magyarország harcban áll egy láthatatlan ellenséggel - így jellemezte a koronavírus elleni küzdelmet az egészségügyi államtitkár. Horváth Ildikó az országgyűlés honvédelmi bizottsági meghallgatásán azt mondta: a kormány a küzdelmet a haza védelmének tekinti, de egy centiméterrel előrébb van a védekezésben a szomszédos országokhoz képest. A cél az, hogy a vírus terjedését meg lehessen akadályozni, ehhez arra is szükség van, az emberek tartsák be a higiénés szabályokat.

Kapcsolódó cikekk:

Varga: A koronavírus-járványt a turisztikai és vendéglátószektor nagyon meg fogja szenvedni

13 nőtt a magyarországi koronavírusos fertőzöttek száma

Orbán Viktor: Kapcsolat van a migráció és a koronavírus-járvány között

Varga: A koronavírus-járványt a turisztikai és vendéglátószektor nagyon meg fogja szenvedni

 Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Bóka János kiemelte: az unióban vannak vezetői alkalmatlanságból születő rossz döntések - ezt Deutsch Tamás, és Schmidt Mária is megerősítette a konferencián. Kiemelték: ennek érdekében szükséges a vezető-váltás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!