2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Belföld

13-ra nőtt a magyarországi koronavírusos fertőzöttek száma

13-ra nőtt a Magyarországon diagnosztizált koronavírussal fertőzöttek száma, a Debrecenben élő brit férfi egy kontakjánál, egy magyar nőnél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19). A nő már napok óta a Szent László kórházban van elkülönítve.

  • 13-ra nőtt a magyarországi koronavírusos fertőzöttek száma

 

Az újonnan diagnosztizált fertőzött a népegészségügyi hatóság számára már ismert volt, mint egy korábban diagnosztizált COVID-19 fertőzött kontaktja. Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetében is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás.

Vele együtt hazánkban eddig 13 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 8 iráni, 1 brit, és 4 magyar állampolgár.

Koronavírus: Felfüggesztette klinikai gyakorlati képzését a Pécsi Tudományegyetem

Felfüggesztette klinikai gyakorlati képzését a Pécsi Tudományegyetem a koronavírus miatt. Az intézkedés az orvoskar hallgatóit, magyar és külföldi diákjait érinti.

Vérellátó: 30 napra mindenkit kizárnak a véradásból, aki február 5-e után külföldön járt

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) minden olyan véradót kizár 30 napra a véradásból, aki február 5-e után külföldön járt. A kiszűrés a külföldi terület elhagyásának időpontjától kezdődik.

Az OVSZ szerdán, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint azok a véradók, akik az elmúlt 30 napban külföldön jártak, a véradás területére sem léphetnek be.

Amennyiben a terület elhagyását követően 30 napon belül nem jelentkeznek fertőzésre utaló panaszok, úgy ismét jelentkezhetnek véradásra.

Hangsúlyozták, az egészségügyi intézmények vérkészítményekkel való ellátása folyamatos feladatuk, vérkészítmények nélkül sok esetben a gyógyítás kivitelezhetetlen, ezért kérünk mindenkit, aki egészségesnek érzi magát és a fenti korlátozással nem érintetett, hogy a következő időszakban vegyen részt véradóeseményeinken.

Egészségügyi államtitkár: a rend és a fegyelmezettség kulcsfontosságú

A rend és a fegyelmezettség kulcsfontosságú - jelentette ki az egészségügyi államtitkár a koronavírus-helyzetről tartott beszámolójában az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szerdai ülésén, Budapesten.

Horváth Ildikó kiemelte: a nemzet jövőjéről van most szó.

Kitért arra, Európa több országában az látható, hogy későn hoztak meg bizonyos intézkedéseket, például iskolák bezárásáról, tömegrendezvények betiltásáról.

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs most tett egy javaslatot a kormány számára, hogy Magyarországon időben hozzák meg a szükséges intézkedéseket - közölte.

Az államtitkár közölte: bizonyos szempontból hasonlóan állunk a vírussal szemben, mint annak idején a spanyolnáthával, amely több embert ölt meg, mint a világháború. Azt mondta: a koronavírus kevésbé tűnik ragályosnak, mint az influenza. Azt is tudni, hogy nem a kisgyermekekre, hanem az idősekre jelent igazán veszélyt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása alapján kiemelte azt is, hogy a kézfogás nagyobb mértékben jelent fertőzésveszélyt, mint a cseppfertőzés.

Horváth Ildikó azt mondta: "egy centivel" jobb helyzetben vagyunk, mint a körülöttünk lévő országok. Annak érdekében, hogy Magyarországon megakadályozzák a jelenleg még csak izoláltan megjelent fertőzések terjedését, a megelőzésen van a hangsúly - közölte.

Azt mondta: a magyar hatóságok is járványra készülnek. Azon dolgoznak, hogy minimalizálják a megbetegedések számát, ehhez mindenki - parlamenti képviselők és valamennyi állampolgár - segítségére is szükség van. Felhívta a figyelmet arra, hogy a következő hetekben tudatosan, sokkal többször kell kezet mosni a magunk és a körülöttünk lévők egészségének védelme érdekében.

Horváth Ildikó kitért arra is, hogy külföldről tömegesen indultak el magyarok haza, Magyarországra. Tőlük azt kérik hozzátartozóik, ismerőseik védelmében, hogy két hétig maradjanak otthon.

Müller Cecília országos tisztifőorvos hozzátette: a hatóságok azért tudnak jól szervezetten működni, mert a kormány időben felállította az operatív törzset.

Kiemelte: miután a WHO veszélyhelyzet hirdetett, a magyar népegészségügy is "mozdult". A Nemzeti Népegészségügyi Központ négy alkalommal adott ki eljárásrendet. Egységes, egyirányú, centralizált irányítás mellett mindenki pontosan tudja a dolgát - jelentette ki.

A laboratóriumi vizsgálatokról azt mondta: ezeket a WHO ajánlásai szerint meghatározott metodika szerint végzik, többet is az ajánlottnál. A lehetséges kontaktokat is megvizsgálják, elkülönítik - közölte.

Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője azt mondta: a fertőzések megakadályozása érdekében szükséges erők és eszközök rendelkezésre állnak. A tájékoztatásban az iskolarendőrök is részt vesznek, több mint 4 ezer emberrel.

Hozzátette: az operatív törzs által korábban kidolgozott 28 pontos akcióterv megvalósításával jól állnak.

Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke azt kérdezte, az emberek hogy kezeljék a témában megjelenő álhíreket, és hova forduljanak olyan kérdésekkel, hogy például lesz-e holnap tanítás.

Válaszában az egészségügyi államtitkár kiemelte: a kormány a hiteles tájékoztatás érdekében létrehozta a www.koronavirus.gov.hu oldalt. Itt a legfrissebb hírek, adatok mellett számos gyakorlati tudnivalót is közzétesznek. A koronavirus@bm.gov.hu e-mail-címen pedig kérdésekre válaszolnak.

A bizottság jobbikos alelnöke, Varga-Damm Andrea és a szocialista Harangozó Tamás egyaránt köszönetet mondott a védekezésben részt vevő valamennyi embernek.

Oktatási Hivatal: Minden nagyobb rendezvényt mondjanak le az iskolák

Lemondat minden nagyobb iskolai rendezvényt a Klebelsberg Központ és az Oktatási Hivatal. Levelükben azt kérték az iskolaigazgatóktól, hogy mondják le a március 15-ei és más ünnepségeket, valamint a táborokat, erdei iskolát, külföldi utazásokat, osztálykirándulásokat. Az intézkedés érinti a "Határtalanul!" programot, és az ERASMUS programokat valamint a testvériskolai látogatásokat is. Emellett arra szólítottak fel, hogy az a diák vagy tanár, aki fertőzésveszélynek lehetett kitéve maradjon otthon és beszéljen háziorvosával. 

Magyar Nemzet, MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!