2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelem a lengyelországi parlamenti választáson

A Jaroslaw Kaczynski vezette párt 8 %-ot erősödve a voksok 44 és fél %-át kapta, így egyedül alakíthat kormányt. Az ellenzék fő erejére, a Polgári Koalícióra majd 27 % szavazott. A parlamentbe a posztkommunistákat szövetsége, a Parasztpárt és a radikális jobboldal is bejutott.

  • Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelem a lengyelországi parlamenti választáson

Lengyelországban egy évvel ezelőtt rendezték a helyhatósági választásokat. Akkor a Jog és Igazságosság párt kapta ugyan a legtöbb szavazatot, 34%-ot, de az ellenzék fő ereje, a jobbközép-liberális Polgári Platform 27%-ot szerzett, Varsó, Gdansk, Krakkó és Poznan és több más nagyváros ellenzéki polgármestert választott. A politikai elemzők akkor azt jósolták, hogy Jaroslaw Kaczynski pártja meg fog bukni a parlamenti választáson. 

Nem így történt: a Jog és Igazságosság rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet aratott. A választók 44 és fél %-a rájuk szavazott. Lengyelország rendszerváltás utáni történelmében egyetlen párt sem ért el olyan jó eredményt. A liberális-baloldali fordulat tehát elmaradt Lengyelországban.

A sikeres szereplést az elemzők a kormánypárt sikeres gazdaságpolitikájával és következetes társadalompolitikájával magyarázzák. A kormánypárt a kampány középpontjába az LMBTQ propaganda vagyis a szexuális kisebbségek agresszív lobbizása elleni küzdelmet helyezte.

Csalódott volt a hangulat a legnagyobb ellenzéki erő, a Polgári Koalíció nevű liberális formáció választási estélyén.

Bejutott még a parlamentbe a volt kommunistákat is magában foglaló szövetség, a Lengyel Parasztpárt és szövetségese, a nemzeti radikális pártok szövetsége, a Konföderáció is.

Hír TV 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!