2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelem a lengyelországi parlamenti választáson

2019. október 14., hétfő 15:28

A Jaroslaw Kaczynski vezette párt 8 %-ot erősödve a voksok 44 és fél %-át kapta, így egyedül alakíthat kormányt. Az ellenzék fő erejére, a Polgári Koalícióra majd 27 % szavazott. A parlamentbe a posztkommunistákat szövetsége, a Parasztpárt és a radikális jobboldal is bejutott.

Lengyelországban egy évvel ezelőtt rendezték a helyhatósági választásokat. Akkor a Jog és Igazságosság párt kapta ugyan a legtöbb szavazatot, 34%-ot, de az ellenzék fő ereje, a jobbközép-liberális Polgári Platform 27%-ot szerzett, Varsó, Gdansk, Krakkó és Poznan és több más nagyváros ellenzéki polgármestert választott. A politikai elemzők akkor azt jósolták, hogy Jaroslaw Kaczynski pártja meg fog bukni a parlamenti választáson. 

Nem így történt: a Jog és Igazságosság rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet aratott. A választók 44 és fél %-a rájuk szavazott. Lengyelország rendszerváltás utáni történelmében egyetlen párt sem ért el olyan jó eredményt. A liberális-baloldali fordulat tehát elmaradt Lengyelországban.

A sikeres szereplést az elemzők a kormánypárt sikeres gazdaságpolitikájával és következetes társadalompolitikájával magyarázzák. A kormánypárt a kampány középpontjába az LMBTQ propaganda vagyis a szexuális kisebbségek agresszív lobbizása elleni küzdelmet helyezte.

Csalódott volt a hangulat a legnagyobb ellenzéki erő, a Polgári Koalíció nevű liberális formáció választási estélyén.

Bejutott még a parlamentbe a volt kommunistákat is magában foglaló szövetség, a Lengyel Parasztpárt és szövetségese, a nemzeti radikális pártok szövetsége, a Konföderáció is.

Hír TV