2019. november 15.,
péntek, Albert, Lipót napja

„Rajtunk múlik, milyen lesz a következő Európai Parlament összetétele”

Hír TV

2019. március 11., hétfő 09:20, frissítve: hétfő 10:09

A mezőgazdaság támogatása helyett a migrációra fordítana még több pénzt az Európai Unió. A magyar gazdák tiltakoznak a 2020-tól tervezett költségvetés ellen, és a májusi EP-választás jelentőségére hívják fel a figyelmet. Petíciójukat már több tízezren aláírták.

Már kikelt az őszi vetés Debrecen határában. A Hajdú-Bihar megyei gazdák többségének megélhetése a búza minőségétől és mennyiségétől függ. Erről is tanácskoztak Hajdúnánáson a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület közgyűlésén.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Európai Unió a 2020 utáni ciklusban jelentősen csökkentené a mezőgazdaság támogatására szánt forrást.

„Akkor amikor a magyar vidék komoly kihívásokkal küzd, nagyon nehéz lenne az, hogy ha a vidékfejlesztési források még csökkennének, az még egy nagyobb kiáramlás lenne a magyar vidékről, és azt gondolom, hogy ez sem az Agrárgazdasági Kamarának, sem a Magosznak, sem a magyar kormánynak nem lehet érdeke” – mondta Szolláth Tibor.

A Magosz elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy az unió a migránsellátásra fordítaná az agráriumtól elvett összeget. Jakab István hozzátette: ezért is fontos, hogy a májusi választás eredményeként felálló új Európai Parlament az európai emberek érdekeit szem előtt tartó döntéshozókból álljon.

„Számunkra az a fontos, hogy most minden emberhez eljusson az az információ, hogy nagy bajban vagyunk. Most egy erős összefogás kell. Rajtunk múlik, hogy milyen lesz a következő Európai Parlament összetétele” – mondta Jakab István.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége petícióját egy hét alatt több mint 32 ezren írták alá.