2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Belföld

Pozitív lépések várhatóak a muravidéki magyarok, illetve a rábavidéki szlovének számára

A Miniszterelnökség közleménye.

  • Pozitív lépések várhatóak a muravidéki magyarok, illetve a rábavidéki szlovének számára

A Magyarországon élő szlovénokat, illetve a Szlovéniában élő magyarokat érintő intézkedésekről egyeztetett Ljubljanában január 21-én Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, akit tárgyalására elkísért Kissné Köles Erika, a magyar Országgyűlés szlovén nemzetiségi szószólója. Mindenütt elismerően fogadták, hogy a magyar Országgyűlésben nemzetiségi szószólók képviselik az őshonos nemzetiségeket, illetve a kormány valódi partnerként tekint rájuk, amit a mai látogatás is jól mutat - fogalmazott az államtitkár.

Soltész Miklóst elsőként Robert Peskar, a szlovén Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal műemlékvédelemért felelős igazgatója fogadta, akivel megállapodtak abban, hogy a szlovén, illetve a magyar örökségvédelmi szakemberek megkezdik a lendvai Szent Katalin Plébániatemplom, illetve az apátistvánfalvi Harding Szent István-templom felújítását. Mindkét templom jelentős szerepet játszik a muravidéki magyar, illetve a rábavidéki szlovén közösség vallási és kulturális életében.

Az államtitkárt ezt követően hivatalában fogadta Jozef Cesnik, a Szlovén Köztársaság határon túli szlovénekért felelős minisztere és Olga Belec államtitkár. A szlovén miniszter elismerően szólt a rábavidéki gazdaságfejlesztési programról, amellyel Magyarország négy éven át évi 700 000 euró támogatást biztosít a Magyarország területén élő szlovén közösségnek. A miniszter közölte, hogy Orbán Viktor magyar és Marjan Sarec szlovén miniszterelnök tavaly októberi budapesti találkozóját követően olyan előterjesztés készül a szlovén kormány számára, melynek elfogadása esetén Szlovénia 2021-től ugyanekkora összegű támogatást biztosít a Magyarország területén élő szlovéneknek. A felek egyetértettek abban, hogy a következő európai uniós költségvetésben forrást kell biztosítani mind a rábavidéki szlovén, mind pedig a muravidéki magyar területek nemzetiségeink életét érintő fejlesztéseire. A tervek között szerepel a lendvai vár és az említett templomok felújítása a határ mindkét oldalán, valamint a magyarországi szlovén közösség kérésére egy multifunkcionális kulturális és turisztikai célpont kialakítása.

Soltész Miklós végül az Érseki Hivatalba látogatott, ahol Franc Sustar püspök, a Ljubljanai Főegyházmegye általános helynöke fogadta. Az államtitkár tájékoztatást adott a magyarországi szlovén közösség hitéletét segítő kormányzati támogatásokról, valamint a magyar kormány egyház- és nemzetiségpolitikájáról. A püspök egyetértett azzal, hogy a keresztény hit és kultúra megőrzésében mindkét nemzetnek komoly a felelőssége, amelyben szükség van az egyházak és a nemzetiségi közösségek munkájára is.

Kiadó: Miniszterelnökség

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!