2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Belföld

Pótolnák a Gyurcsány-érában bezárt OPNI hiányát

Pótolná a Gyurcsány-kormány idején bezárt OPNI hiányát az egészségügyi államtitkár. Új ellátóhelyet hozna létre zavart elméjű hajléktalanok kezelésére. Az intézményrendszer problémáira a hétvégi, villamosnál történt gyilkosság hívta fel újra a figyelmet. A. Áron pénteken lökött a villamos elé egy idős nőt a fővárosban, később kiderült: az eset előtt egy nappal engedték ki a pszichiátriáról.

A. Áron pénteken a Margit hídnál lökött a villamos elé egy idős asszonyt, aki a helyszínen meghalt. A férfi pszichiátriai kezelés alatt állt, a tragédia előtt egy nappal engedték ki a Szent János Kórházból. A férfi zavart elmeállapotára hivatkozott a bíróságon, ahol harminc napra előzetes letartóztatásba helyezték.

Az intézmény felelősségét a rendőrség vizsgálja. „Megnyugtató állapotban volt, semmilyen veszélyeztető vagy agresszív magatartást nem mutatott. Az összes többi vonatkozásban azt tudom mondani, hogy belső vizsgálatot kezdeményeztünk, és ez folyamatban van” – közölte Detre Zoltán, a Szent János Kórház orvosigazgató-helyettese.

A férfinak korábban többször volt dolga a rendőrökkel, de kényszerkezelés helyett előzetes letartóztatásba helyezték. A Budapest Környéki Törvényszék vezetőhelyettese azt mondja: a bíróság dönt arról, hogy egy gyanúsított börtönbe kerül vagy gyógykezelésre küldik. A pszichiátriai szakvélemény elkészítése viszont hónapokig is eltarthat, ezért általában elsőként előzetes letartóztatásba helyezik a gyanúsítottat.

„Nem az számít, hogy ő egyébként gyámság alatt van-e, szellemi problémái vannak-e, vagy az elmeállapotának működése olyan kóros fokú, hogy rögtön ideiglenes kényszergyógykezelését kell elrendelni, hiszen minden egyes elmevizsgálat adott bűncselekményre vonatkozik és adott időpontra” – magyarázta Szabó Judit, a törvényszék büntetőkollégiumának vezetőhelyettese.

A pszichés zavarral küzdő betegeket korábban az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben kezelték, amit 2007-ben, a második Gyurcsány-kormány alatt bezártak, az évi 10 ezer beteget a még működő kórházak között osztották szét.

„168-an vannak jelen pillanatban, akiknek szükségük lenne egy ilyen állandó odafigyelésre és kezelésre” – mondja Bilkei Pál kriminálpszichológus, azt viszont nem tudni, hogy hogy hány beteg került ki a szakrendelők látóköréből.

„Ez az eset is megmutatta, hogy mekkora hiba volt bezárni a Lipótmezőt.” – Bár tavaly megnyitották az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetet a Nyírő Gyula Kórházban, az egészségügyi államtitkár további változásokat is tervez.

„A pszichotikus hajléktalanokra érdemes most koncentrálni, és egy olyan ellátóhelyet létrehozni, ahol fixen, egy fix helyen tudnak ellátást kapni és nyomon is lehet követni az ő sorsukat. Hiszen egy hajléktalan és pszichotikus beteg rendkívül nehezen követhető és nagyon nehezen vehető rá arra, hogy együttműködjön az orvosával” – véli Zombor Gábor egészségügyi államtitkár.

Az, hogy az ellátóhely hol és mekkora kapacitással fog működni, még tárgyalások kérdése, de az államtitkár szerint olcsóbb lesz, mintha újranyitnák a Gyurcsány-kormány által bezárt OPNI-t.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!