2021. február 28.,
vasárnap, Elemér napja

Potápi: Az erős érdekképviselet a kárpátaljai magyarság megmaradásának garanciája

Hír TV

2020. október 1., csütörtök 18:26

Az erős érdekképviselet a kárpátaljai magyarság megmaradásának garanciája, és az anyaország támogatása nemcsak az ottani magyarságot segíti, hanem nemzetiségtől függetlenül minden ukrán állampolgárt érint a térségben - erről Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára beszélt egy csütörtöki online konferencián. Közölte: az elmúlt egy évtized úgy telt el, hogy Kárpátalján a nemzetiségi jogok területén folyamatos visszalépés tapasztalható.

Potápi Árpád János az Ukrajna és Kárpátalja a Covid-19 pandémia idején és a helyhatósági választások előtt címmel rendezett tanácskozáson kiemelte: hiábavalóak voltak a várakozások, nem érzékelhető pozitív változás a kisebbségi jogok területén.

Bár a különböző kulturális, oktatási és gazdasági programok zajlanak, de a kárpátaljai lebonyolító szervezeteket gyakran "vegzálják", működésüket próbálják ellehetetleníteni.

Az államtitkár megállapította: Ukrajna szakított azzal a közel évtizedes gyakorlattal, amely elnéző a nemzetiségekkel, egyértelműen arra törekszik, hogy magát nemzetállamként határozza meg.

Ez nem jó senkinek, Ukrajnának és az ott élő nemzetiségeknek sem - mondta.

Kitért a koronavírus járvány elleni védekezéshez nyújtott segítségre, és hangsúlyozta: továbbra is mindent megtesznek annak érdekében, hogy támogassák Kárpátalját, illetve Ukrajnát.

Várhelyi Olivér uniós biztos arról beszélt, hogy Ukrajnának mint az ENSZ és az Európa Tanács tagjának be kell tartania a nemzetközi egyezményeket a kisebbségi jogokat illetően.

Kijelentette: eljött annak az ideje, hogy az ukrán kormány partnerének tekintse a kisebbségeket, és vonja be őket az új, készülő kisebbségi törvény megalkotásába. Az a cél, hogy olyan módosítás szülessen, amely élvezi a helyi kisebbségek támogatását - hangoztatta.

Kiemelte: ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna hajtsa végre Európa Tanács Velencei Bizottságának következtetéseit és ajánlásait.

A közelgő EU-Ukrajna csúcs kapcsán jelezte: a társulási megállapodás alapján ismét áttekintik a politikai-gazdasági kapcsolatok alakulását.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke hozzászólásában kiemelte, hogy a járvány idején a legnagyobb támogatást Magyarország nyújtotta.

Kitért arra, hogy a kárpátaljai magyarságot a közigazgatási reform hátrányosan érintette. Megszűnt az egyetlen magyar többségű járás, a beregszászi. Ezt a járást úgy alakították ki, hogy a magyarság kisebbségbe szorult. Kérték és kérik, hogy olyan járást hozzanak létre, amely a magyarság által lakott területeket egyesíti, de ez egyelőre nem történt meg.

A közelgő helyhatósági választások egyáltalán nem lesznek könnyűek, és azt ismét egy új jogszabály szerint bonyolítják majd le - jegyezte meg a külhoni magyar politikus.

Bocskor Andrea, európai parlamenti képviselő, a tanácskozás szervezője azt mondta: járvány ide vagy oda, az élet nem állt meg. Az október 25-én tartandó helyhatósági választásokra nagyon fontos felkészülnie a magyar közösségnek - mutatott rá.

 

MTI

x
Rendkívüli hír