2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Potápi Árpád János: Magyarország és a kárpátaljai magyarság a mielőbbi békében érdekelt

Hétfőtől lehet jelentkezni a nemzetpolitikai államtitkárság kárpátaljai magyarságot segítő támogatási programjára; a 2015 óta kárpátaljai szociális programcsomag néven ismert kezdeményezés az idei évtől új nevet kap: Zrínyi Ilona Kárpátaljai Támogatási Program néven folytatódik - közölte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

  • Potápi Árpád János: Magyarország és a kárpátaljai magyarság a mielőbbi békében érdekelt

Ezek a negatív folyamatok rendkívül nehéz helyzetbe sodorták a kárpátaljai magyar nemzeti közösséget, ezért a magyar kormány 2015-ben programot indított a kárpátaljai magyarság megsegítésére. A program keretében a nemzetpolitikai államtitkárság anyagi támogatásban - évi egyszeri, differenciált fizetés-kiegészítésben - részesíti a kárpátaljai magyar nemzetrész megmaradását elősegítő személyeket, valamint étkeztetési támogatást biztosít a magyar óvodások és kisiskolások számára.

Potápi Árpád János kifejtette: a program keretében támogatják a munkájukat magyar nyelven végző tanárokat és oktatási intézményekben dolgozókat, orvosokat és egészségügyi dolgozókat, újságírókat, könyvtárosokat, színészeket, a gyermekvédelmi és sportintézményekben dolgozókat, gyakorlatilag a kárpátaljai magyarság szinten minden rétegét. Mindemellett az óvodások és kisiskolások étkeztetéséhez is hozzájárulnak - jelezte.

Felidézte: 2023-ban 11 488 pályázatot sikerült támogatniuk, amelyből közel 7 600 egyszeri fizetés-kiegészítése, 3 891 pályázat pedig gyermekéteztetési támogatás volt.

Az államtitkár kiemelte: a kárpátaljai magyar közösség segítése a továbbiakban is rendkívül fontos cél. A program közel egy évtizedes működése óta nagyon fontos szerepet játszik a kárpátaljai magyar értelmiség szülőföldön való megtartásában, a háború kirobbanását követően pedig ez a szerep még inkább felértékelődött.

Kitért arra: a program névadása nem véletlen. Amellett, hogy Zrínyi Ilona a magyar történelem egyik kiemelkedő alakja és ezer szállal kötődik Kárpátaljához, a névválasztással tisztelegni szeretnének a kárpátaljai magyarok előtt, elsősorban azok előtt a kárpátaljai magyar nők és anyák előtt, akik immár több mint két éve őrzik a szülőföldet, őrzik a családi egységet és őrzik a kárpátaljai magyar nemzetrész megmaradásának reményét - fogalmazott.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kárpátaljai magyar közösség a két éve zajló háború viszontagságai ellenére is bizonyította, hogy történelmi szülőföldjén szeretne maradni. Magyarország és a kárpátaljai magyarság a mielőbbi békében érdekelt - írta.

A program idei keretösszege 2,5 milliárd forint, lebonyolítója idén is a "KMKSZ" Jótékonysági Alapítvány, a felhívás elérhető a www.bgazrt.hu oldalon.

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

,,Fontos, hogy az európai emberek minden országban, így Magyarországon is világosan és egyértelműen nemet mondjanak a háborúra" - mondta Orbán Viktor országjárásának kecskeméti állomásán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!