2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Csernobil öröksége: a Zóna 03:00

Belföld

Politikai elemző: Komoly visszaéléseket idézhet elő Karácsony isztambuli applikációja

Annak a török informatikai rendszernek az átvétele, amelyről Karácsony Gergely beszélt egy interjúban, súlyos adatvédelmi aggályokat vet fel a budapesti választók személyes adatainak feldolgozásával kapcsolatban, és akár visszaélésekhez is vezethet – mondta a Magyar Hírlapnak Farkas Örs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója.

  • Politikai elemző: Komoly visszaéléseket idézhet elő Karácsony isztambuli applikációja

Karácsony Gergely az Azonnali.hu-nak szombaton adott interjúban arra utalt, hogy a napokban azért utazott Isztambulba, hogy arról tárgyaljon az ott nemrég választást nyerő Imamoğlu főpolgármesterrel, milyen kampányeszközöket vehet át tőle.

Az erre érdemes eszközök között került szóba egy olyan, közelebbről nem részletezett mobilapplikáció is, amellyel úgymond folyamatosan tartani lehet a pártokhoz tartozó önkéntesekkel a kapcsolatot. Nagyon komoly adatvédelmi kérdéseket vet fel, hogy Karácsony Gergely milyen adatokkal és hogyan fogja használni az általa említett applikációt – mondta el a Magyar Hírlapnak Farkas Örs politikai elemző, aki szerint az is biztos, hogy a baloldal főpolgármester-jelöltje nem egy mobilalkalmazás miatt utazott el egy-két nappal a hivatalos kampánya kezdete előtt Törökországba.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója szerint számos olyan eszköz van ugyanis, amivel az aktivisták tudják tartani egymással a kapcsolatot, tehát erre nincs valójában szükség. Éppen ezért nyilvánvaló, hogy sokkal inkább egy olyan választói kapcsolattartást szolgáló rendszer átvételéről lehet szó, amely a mozgósításban segítheti az ellenzéki összefogást a fővárosban.

Ez viszont számos kérdést vet fel, mivel Karácsony Gergelyék nem folytatnak egyik párt részére sem aláírásgyűjtést, ők jelenleg csak a hivatalos ajánlásgyűjtő íveken kérik a választók támogatását. A hivatalos ajánlásgyűjtő ívekre megadott adatokat pedig nem lehet pártcélokra felhasználni.

Farkas Örs úgy látja, hogy önmagában nem tiltott egy-egy ilyen rendszer használata, a probléma ott van, hogy nem lehet tudni, milyen szempontok szerint, mi alapján osztják el a pártok egymás között

a választói adatokat.

Ez volt a gond az ellenzéki előválasztásnál is, ahol nem lehetett tudni, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom milyen alapon továbbíthatta azok felé a pártok felé a választói adatokat, amelyeknek a továbbadásához a polgárok nem járultak hozzá – mondta el az elemző, aki szerint most pedig a hírekben említésre került török alkalmazás használatával már nemcsak eljuttathatják a szavazói adatokat a pártokhoz, de akár már el is kezdhetik felhasználni azokat a választási kampányban is. Hozzátette, ha ez megtörténik, súlyos visszaélésnek számít.

Magyar Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!