2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Vezércikk 04:00

Belföld

Polgármester: folyamatos a befektetési kedv Kecskeméten

Az ipari szegmens teljes spektruma megtalálható Kecskeméten annak köszönhetően, hogy egy világmárka, a Mercedes a városba költözött. A befektetési kedv továbbra is erős - mondta Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) polgármester az Országgyűlés gazdasági bizottságának szerdai, kecskeméti kihelyezett ülésén.

  • Polgármester: folyamatos a befektetési kedv Kecskeméten

A kecskeméti városházán megtartott ülésen a polgármester kifejtette: a város és a régió folyamatos és markáns ipari fejlődését alapvetően meghatározta a Mercedes-gyárban 2012-ben megindult gyártás. Gazdasági törvényszerűségnek nevezte, hogy a "hét bő esztendő után hét szűkebb következik", de, mint mondta optimista a helyi gazdasági előrejelzések alapján. A vállalatok visszajelzéseiből egyelőre az látszik, hogy ugyan lassul, de továbbra is megmarad a növekedés.

Bár Kecskeméten is van munkanélküliség, ez azonban szektorális, ezért döntött úgy a város vezetése az elmúlt 10-15 évben, hogy az oktatásra és az oktatás teljes átalakítására kiemelt figyelmet fordít - hangsúlyozta. Megemlítette, hogy a Kecskeméten kikísérletezett, majd a középiskolákban és az egyetemi mérnökképzésben bevezetett újszerű oktatási típusból, a duális képzésből mára országos példa és minta lett.

Elmondta, hogy 2014-től mintegy 116 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, köztük útépítésekre, víziközmű-fejlesztésre, ivóvízminőség-javító programra, a hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztésére, bölcsődék, óvodák és iskolák, illetve egyéb intézmények felújítására, az Egyetemi Campus építésére és sportfejlesztésekre. Elengedhetetlen azonban a további infrastrukturális fejlesztés, mert az ipart ellátó, napi több száz kamion komoly környezeti terhelést jelent - fogalmazott. Kiemelte: létrehozták a Kecskemét 4.0 elnevezésű gazdasági konzultációs platformot, a gazdasági együttműködések rendszerét vezető tanácsadó testületben és a programirányító bizottságban a vállalatok, a szakhatóságok, az oktatás vezetői és a város gazdaságfejlesztéséért felelős vezetői vesznek részt. A platform gyakorlatilag megalapozza a város fejlesztésének irányait meghatározó döntéseket. Kecskemét 2020-ban 54,296 milliárd forintból gazdálkodik, a működési kiadásokra 35,8 milliárd forintot fordítanak, amelyhez 5,1 milliárd forint állami támogatást kapnak. A fennmaradó részt saját forrásból és a helyi iparűzési adóból teremtik elő. A Mercedes Kecskemét helyi iparűzési adójához mintegy 20 százalékkal járul hozzá. Megemlítve a helyi iparűzési adóval kapcsolatos kormányzati felvetéseket, kijelentette, az adónem nélkül az önkormányzatok gyakorlatilag működésképtelenné válnának. Érdemesnek találná megfontolni, hogy a személyi jövedelemadó egy rész újra helyben maradhasson. Véleménye szerint ez sokkal jobban szolgálná a lakosság és a régió céljait. Kiemelte: lokálpatrióta szemléletű, mert a megtermelt jövedelemnek a helyben maradó részéből gazdálkodhat a közösség, és ezzel nem sértenének sem vállalati érdeket, sem a versenyképességet, illetve ipari környezetet és kormányzati célokat sem.

Bánki Erik (Fidesz), az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke szemléletesnek nevezte a helyi iparűzési adóbevételek megoszlását, azt, hogy a Mercedes önmagában csak az egyötödét biztosítja a kecskeméti adóbevételeknek, és így nem került az önkormányzat kiszolgáltatott helyzetbe, másrészt felhívta a figyelmet arra, hogy érzékenyen érintené Kecskemétet, ha az autógyártásban visszaesés következne be.

A kihelyezett bizottsági ülés a Mercedes-gyárban tett látogatással zárult.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Rétvári Bence szerint felelőtlenek az oltásellenes csoportok + videó

Rétvári Bence szerint felelőtlenek az oltásellenes csoportok + videó

A parlamenti államtitkár hangsúlyozta: "Láthatóan idén sokkal több eljárást indítottak az oltások ellen és sokkal szervezettebbek. Álhíreket terjesztenek, részletes leírásokat tesznek közzé az interneten, hogyan kell akadályozni az oltás beadását. Ez óriási felelőtlenség."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!